Normalt sværger jeg til "rigtige" brødopskrifter, hvor brødet mindst skal hæve mere end 8-10 timer (eller længere), men en gang imellem smutter hukommelsen så brødkassen er tom.
Så er det enten ud på cyklen til nærmeste brødudsalg, hvis der skal være friskbagt brød til morgenmaden, eller også skal man lave disse super hurtige grovboller.
Ingredienser
50 g smør
3 dl vand
50 g gær
1 tsk sukker
½ tsk salt
1½ dl chiafrø eller nogle andre kerner/frø
200 g grahamsmel
350 g hvedemel
Fremgangsmåde
Smelt smøret ved svag varme.
Bland lunken vand, gær, salt, sukker og chiafrø i en skål
Tilsæt den smeltede smør. Herefter tilsættes grahamsmel som skal røres godt rundt.
Begynd at komme hvedemel i dejen. Rør og få den æltet godt.
Opdel dejen i 12 stykker og form dem som boller.
Pensel bollerne med mælk evt. kom birkes på og sæt dem ind i en kold ovn. Sæt temperaturen på 225 grader og bag i cirka 20 minutter.
Det må da siges at være super nemt! Næst er bare at få dækket bord, brygget noget kaffe, skære lidt frugt og måske lave scrambled eggs og bacon, mens bollerne bager. Så er den store morgenmad på plads i løbet af ingen tid.
Hvad er chiafrø?
Udråbt til at være superfood, magiske sundhedsbomber og meget andet. Sagen er den, at chiafrø indeholder mange kostfibre, proteiner, kalk, omega-3 fedtsyrer og antioxidanter. Lige når frøene kommer i vand, får frøene en geleagtig overflade, så de ligner haletudse æg - det forsvinder heldigvis.
Gær, gær, gær
Måske du har undret dig over mængden af gær. Ja, det er ret heftigt, men når man springer over hvor gærdet er lavest med dejen, så skal der noget "krudt" til :) Jeg var selv ret mistroisk over for mængden, mon bollerne kommer til at smage af gær? Men det gør de faktisk ikke.
Hvis du ønsker at spare på gæren og f.eks. kun bruge 15 gram, skal du nok lade bollerne hæve en 8 timer eller mere - det kunne jo være om natten.
Bollerne klarer sig også fint i fryseren.