25. april 2012 (opdateret )
Denne øl er blevet til ved at kigge på forskellige opskrifter på brown ales og bocks. Efter de to seneste bryg med kulsorte stouts havde jeg lyst til at gå mod en lysere øl.
Målet med øllen er at ramme en god markant karamelsmag samt en mørkebrun farve. Som et twist til en klassisk engelsk ale har jeg valgt en belgisk gær, der skulle give øllet en krydret smag.
Opskriften
Malt:
5 kg pale ale malt
1 kg cara hell malt
1 kg cara amber malt
200 gram hvede malt
100 gram chokolade malt
Humle:
100 gram East Kent Golding humle
15 gram Northern Brewer humle
S33 tørgær
Brygning
Opvarmning af vandet (17 liter) til 58 grader. Så 20 minutter pause.
Opvarmning af vandet til 65 grader. Så 50 minutters pause.
Opvarmning af vandet til 72 grader. Så 20 minutters pause.
Opvarmning af vandet til 78 grader. Herefter fjernes mæsken.
Humlekogetiden er 1 time. 10 gram East Kent Golding humle og 10 gram Northern Brewer humle tilsættes.
Efter 30 minutter tilsættes 40 gram East Kent Golding humle.
Efter 55 minutter tilsættes 50 gram East Kent Golding humle og 5 gram Northern Brewer humle.
OG: 1080 (1090 efter humling men tilsatte ekstra vand)
FG: 1030
Alkoholprocent: 6,5 %
Beregnede værdier: 38 IBU og 46 EBC.
Prøvesmagning
12. maj - 21. september 2012. Efter utallige prøvesmagninger igennem månederne er dette klart den bedst smagende øl til dato. Masser af maltkaramelsmag og rigtig flot langvarig skum.
21. oktober 2012. Sødmen er aftaget en smule, men fortsat et rigtig godt bryg.