Fimbul - første all-grain og egen opskrift

Erfaringer og oplevelser med ølbrygning af en allgrain stout. Vintage øl

Næste skud på stammen bliver en øl brygget på all-grain, hvilket vil sige 100% knust malt og ingen brug af maltekstrakt. Udgangspunktet for øllen bliver en stout opskrift fra Haandbryggeriet i Gjøl, desværre har Haandbryggeriet siden hen indstillet deres webshop af tidsmæssige årsager. Den grundlæggende stout opskrift har jeg ændret, så der gerne skulle komme fuld udslag på smags- og styrkebarometeret.

Opskriften lyder i sin "enkelthed" på 8 slags malt, 2 slags humle, rosiner, 85% mørk chokolade, muscovado-sukker og alm. hvid sukker.

Brygdato: 8. november 2008
Tappedato: 3. december 2008
Alkoholprocent: 8,7%

Det blev til i alt 50 flasker af en fyldigt og særdeles klistret øl. Prisen pr. flaske er endnu ikke udregnet præcist, men den kommer nok til at ligge på en 6-7 kroner.

Etiketten til Fimbul:

Kogning af malt og de andre råvarer.

Gryderne efter at urten er blevet siet.

Glasballon med øllet der er ved at gærer.

Prøvesmagninger

15. november. Ingen endnu :-) Det kunne dog konstateres under første omhældning efter en uge gæring, at øllen fortsat er tyk og mørk. En prøvemåling på alkoholprocenten sagde 8,7%, så med endnu to ugers gæringen tilbage burde procenterne stige yderligere.

3. december. Alkoholprocenten er fortsat 8,7%. Øllen er nu på flaske, og den skal bruge en 2-3 uger på at denne kulsyrer før næste prøvesmagning.

9. december. Så gik den ikke længere - smages skal øllet. Der mangler naturligvis en anelse kulsyre, men der er begyndende tegn på kulsyre udvikling. Øllen er fortsat tykkere end normaløl, og smagsmæssigt er der tale om høj klasse og den varmer godt i maven :-) Smagen har toner af røg, rosin, sødme og bitter fra humle. Om et par uger når kulsyren er helt på plads tror jeg virkelig, at der blive tale om en rigtig god øl.

4. januar 2009. Øllen er blevet prøvesmagt et par gange i løbet af julen, og det er en virkelig god øl, der til tider får en til at tænke på Limfjordsporter.

10. september 2010. Tiden nærmer sig hvor øllen har 22 måneder på flaske. Smagsoplevelsen er helt intakt - sort som natten i ødemarken og masser af smag fra den røgede malt og sødme fra rosiner og sukker. Øllens duft afslører også fortsat, at øllen er stærk og virkelig en mavevarmer :)

Emneord

Læs også

Ceres bryggeri Ceres bryggeri

Hvis du går efter en virkelig sprittet øl, så kan en Ceres Dortmunder være et rigtig godt valg. Øllen har umiddelbart ikke meget andet smag end blot denne sprittede eftersmag.

Viborg bryghus Viborg bryghus

Viborg Bryghus ideologi har fra starten været at producere og sælge velsmagende håndbrygget øl med karakter. Produktion og egen bryggerstue er anlagt i Sortebrødre Kirke Stræde i hjertet af Viborgs ga

Saaz stout - ølbryg nr. 10 Saaz stout - ølbryg nr. 10

Ultra sort stout brygget på pale ale, karamel og chokolade malte, farin og tilsat udelukkende saaz humle.

Carlsberg bryggeri Carlsberg bryggeri

Carlsberg porteren kom oprindeligt på markedet i 1895. En god porter med masser af smag, uden at den bliver for tung. Kan nydes hvor og når som helst.

Thisted bryghus Thisted bryghus

Thisted bryghus har i dag et stort udvalg af øl i forskellige stilarter såsom pilsner, ale og porter.