Brown ale - ølbryg nr. 8

Endnu et bryg ud i karamelmaltens verden. Denne gang med cara bohemian, cara hell malt og mere chokolademalt.

3. december 2012 (opdateret )

Dette bryg er en fortsættelse af det forrige brown ale bryg, hvor cara amber udskiftes med cara bohemian og mængden af chokolademalt øge en smule. Dernæst bruges gæren T58 i stedet for S33, da det skulle give øllen en mere krydret og peberagtig smag.

Opskriften

Malt:
5 kg pale ale malt
1 kg cara hell malt
1 kg cara bohemian malt
200 gram hvede malt
150 gram chokolade malt
0,5 liter lys sirup

Humle:
70 gram Cascade humle 7%

T58 tørgær

Brygning

Kogningen foretages efter samme model som ved calamus ex Wibergis brygget.

Opvarmning af vandet (17 liter) til 58 grader. Så 20 minutter pause.

Opvarmning af vandet til 65 grader. Så 50 minutters pause.

Opvarmning af vandet til 72 grader. Så 20 minutters pause.

Opvarmning af vandet til 78 grader. Herefter fjernes mæsken.

Humlekogetiden er 1 time. 20 gram Cascade humle tilsættes.

Efter 30 minutter tilsættes 20 gram Cascade humle.

Efter 55 minutter tilsættes 30 gram Cascade humle.

Brygdato: 6. november 2012
Tappedato: 2. december 2012

OG: 1084
FG: 1026

Alkoholprocent: 7,8 %

Beregnede værdier: 20 IBU og 69 EBC (meget mørke brun).

Inden tapning på flaske tilsættes 50 gram sukker.

Det blev i alt til 40 flasker.

Prøvesmagning

23. december 2012

Godt 3 uger på flaske og begyndende god kulsyre. Markant mere kulsyre end for en uge siden. God sødlig smag og bitterhed efter humlen. Gærens lovede peberagtig smag kan fornemmes. Øllen får lige et par uger mere på flaske.

9. februar 2013. 2 måneder på flaske. Sødmen er aftaget en smule. Denne øl må ikke være for kold ved servering. En 10 grader virker som en fin temperatur for at få det fulde smagsudbytte.

Læs også

Engelsk pale ale - ølbryg nr 12 Engelsk pale ale - ølbryg nr 12

Oven på den kraftige belgiske strong ale har jeg kastet mig over en engelsk pale ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11 Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11

Efter en længere ølbrygnings pause har jeg valgt at forsøge mig med en belgisk stærk ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Rufler med chokolade og tranebær Rufler med chokolade og tranebær

Nogle gange trænger man bare til en nem snack, der ikke nødvendigvis behøver at være helt usund. Små brød med rugmel, chokolade og tranebær.

Harboe bryggeri Harboe bryggeri

Et kig på 3 forskellige Harboe øl, der sælges i farverige dåser for at adskille sig fra deres normale discount pilsnere. B for brown ale, P for pale ale og H for hvede.

Saaz stout - ølbryg nr. 10 Saaz stout - ølbryg nr. 10

Ultra sort stout brygget på pale ale, karamel og chokolade malte, farin og tilsat udelukkende saaz humle.