Beredt for Danmark - Nationalsocialistisk Ungdom 1932-1945

Bog af Mikkel Kirkebæk omhandlende Nationalsocialistisk Ungdom i årene 1932 til 1945. Utolig velskrevet bog der klart kan anbefales.

En historisk gennemgang af hvordan den nationalsocialistiske ungdom fik sin udbredelse i Danmark i årene 1932 til 1945. Bogen er skrevet af Mikkel Kirkebæk, der også står bag bogen om Schalburg. "Beredt for Danmark" udkom rent faktisk i 2004 før Schalburg bogen, men nok tildels den magen gode omtale af Schalburg-bogen, er "Beredt for Danmark" blevet genudgivet.

Bogen er hardback og papiret er i god kvalitet, så første håndsindtrykket er virkelig godt - noget stort er i vente. Mikkel Kirkebæk starter fra begyndelsen, 1932, og arbejder sig derefter slavisk frem med et imponerende kildegrundlag til at underbygge bogens tekst.

Nationalsocialismen kendes naturligvis vidt og bredt for sine grusomheder, derfor er det rart med en bog som "Beredt for Danmark", der beskriver en anden side af nationalismen, nemlig ungdommens nationalsocialisme og de grundlæggende teorier bag. Begyndelsen på de bevægelser i Danmark, der meldte sig under nationalsocialismens fane stammer fra spejderkorpset. Der er en direkte linje fra spejder idealerne og til de værdier, der blev fremelskes i NSU. Grundlæggeren af Danmarks National-Socialistiske Arbejder Parti (DNSAP) var Cay Lembcke, der også var med det at stifte det danske spejderkorps.

Undervejs i bogen tilsættes de historiske fakta med beretninger fra folk, der virkelig var tilstede dengang. Michael Kirkebæk har interviewet en håndfuld mennesker, der var medlen af NSU. Alle disse mennesker optræder med undtagelse af én anonymt, men det gør forsat deres historie og oplevelser interessante.

Ud over at kigge meget til spejderbevægelsen er der naturligvis også en sammenkobling til Hitler Jugend i Tyskland, denne del beskrives også meget grundigt i bogen. Ligeledes kommer bogen ind på de unge mænd, der valgte at skifte tilværelsen i NSU og Danmark ud med et opholdt i tysk tjeneste på østfronten i Waffen-SS. Herunder også Schalburg og hans særligt udvalgte trop kaldet Bloddrenge. Som citatet siger "Gud faldt på østfronten - de frivillige som helte og forbilleder". Bogen kommer også omkring det sammenhold, der blev skabt i NSU, og der er Bloddrengene det mest ekstreme eksempel.

Bogen er opdelt i 5 dele, hvor der indenfor hver del bliver fokuset på et specifikt område med en række underkapitler. Første del "Nationalsocialismen - ungdommens revolution" er om dannelsen og hvilke typer af mennesker, der meldte sig ind i NSU. Andel del "Opdragelse og uddannelse i NSU" handler om skolesystemet med beskrivelse af fysiske aktiviteter og teoretiske fag. Tredje del "NSU og Tyskland" fortæller, hvordan NSU arbejdede sammen med tyske og andre europæiske foreninger. Den fjerde del "Livet er kamp, og kamp er liv" handler om de unge der valgte at tage træning i Tyskland og fortsætte til østfronten. Femte og side del fokuserer på krigens afslutning, anholdelser og hvordan nogle NSU'er forsøgte at fortsætte arbejdet efter krigen. I den sidste del er der et par interessante små portrætter af tidligere medlemmer af NSU.

For den (krigs)historie intereserede er "Beredt for Danmark" en fantastisk bog. Skønt bogen i grunden ikke indeholder særligt meget om krigen, men for mange der senere gjorde tjeneste for Tyskland, var NSU og Hitler Jugend nok stedet hvor det hele begyndte.

Læs også

Ondskabens hotel af Stephen King Ondskabens hotel af Stephen King

En virkelig Stephen King klassiker der er et must på listen over Stephen King bøger, hvis du er interesseret i hans forfatterskab.

Danmarks oldtid af Jørgen Jensen Danmarks oldtid af Jørgen Jensen

Flot detaljeret værk om Danmarks oldtid.

Jojo Rabbit filmanmeldelse Jojo Rabbit filmanmeldelse

Historien om drengen Jojo Rabbit der har en usynlig ven med navnet Hitler. Det er politisk ukorrekt. Det er rigtig sjovt og god underholdning - men også med et seriøst underliggende lag.

Tirpitz bunker- og ravmuseum Tirpitz bunker- og ravmuseum

I juli 2017 åbnede Tirpitz bunker- og ravmuseum. Læs mere om det flotte og imponerende museum der bestemt ikke er en kedelig oplevelse.

Danmarks oldtid af Jørgen Jensen Danmarks oldtid af Jørgen Jensen

Flot detaljeret værk om Danmarks oldtid.