Den nye Valhalla film er blevet lanceret som en 2019-udgave af Peter Madsens tegnefilm fra 1986, men rent faktisk har de to film mange forskelligheder. Filmenes begyndelse minder om hinanden, hvor Thor og Loke ankommer til en bondegård for at overnatte. Thor er i godt humør, og menneskene har kun en træls grød på bålet, så Thor slagter en ged.
Historien er nok meget velkendt. Loke får lokket Tjalfe til at knække et ben for at suge marven ud af benet. Den næste dag da Thor vækker benresterne til live, halter geden. Som straf skal Tjalfe drage med til gudernes rige, Valhalla, for at tjene Thor.
Tjalfes søster Røskva sniger sig med på turen, og sammen oplever de Bifrost - regnbuen der er vejen til gudernes rige. Børnene møder naturligvis også jætten Quark, men i forhold til tegnefilmen spiller Quark en meget lille rolig i denne film, hvilket passer mig rigtig godt.
Valhalla filmen er i 2019 meget mere dyster og mindre munter end tegnefilmen, så den nye film egner sig nok ikke til de mindste. Filmen har fået en aldersgrænse på 11 år. Da jeg så filmen i biografen, oplevede jeg faktisk også en familie, der forlod salen 25 minutter før slutningen, da deres mindste dreng græd, fordi filmen var for uhyggelig.
Fenrisulven er løs og Thors kampe
Der er to konflikter i den nye film. Fenrisulven er blevet sluppet fri af sine lænker, og ulven vil med tiden være årsagen til Ragnarok. Verdens endeligt. Loke er far til Fenrisulven, og Lokes kæde var ikke så stærk som han ellers havde lovet. Gudernes skal derfor have fundet og fanget Fenrisulven igen. Det viser sig dog, at Røskva har nogle helt særlige egenskaber, som gør, at hun kan hjælpe guderne.
Tjalfe bliver holdt fange af jætterne, og for at befri Tjalfe indvilger Thor i at deltage i en række konkurrencer. Disse konkurrencer er bl.a. drikning fra et stor horn og en brydedans, hvor jætterne selvfølgelig snyder. I filmen fylder konkurrencerne en mindre del i forhold til tegnefilmen, som indeholder et par ekstra konkurrencer.
Det er lidt en skam, at der ikke er fundet tid til f.eks. scene, hvor Thor skal løfte en kat, der i virkeligheden er Midgårdsormen. En scene der kunne have været virkelig flot, effektfuld og dramatisk med en omgang computergrafik, men det skal selvfølgelig være lavet godt, så Midgårdsormen ikke kommer til at ligne nutidens svar på Reptilicus (dansk monster film fra 1961).
Glem de dårlige anmeldelser
Den nye Valhalla film har fået en hel del dårlige anmeldelser. Det er en skam. På mig virker det lidt som om, at flere anmeldere har glemt, at der her er tale om en dansk film med et 35 millioner kroners budget, og ikke en eller anden 500 millioners blockbuster.
Ja, nogle af Valhalla filmens effekter og kostumer kunne godt se pænere ud - men alting koster. Filmen runder bestemt også flotte effekter f.eks. Bifrost passagen og Fenrisulven. Jeg ville også gerne ønske, at filmen gjorde mindre brug af fokus på en person med sløret baggrund. Efter min mening tager det overhånd, den slørede del virker alt for voldsom på et stort biograflærred.
Tag i stedet for at nyde filmen, spændingen og at der i Danmark en gang imellem faktisk er nogen, der forsøger at skabe en fantasy film. Valhalla filmen er fortsat god underholding, og lad være med at gøre filmen til en 1:1 sammenligning af den klassiske tegnefilm.
For børn der ikke kender Valhalla universet eller tegneserierne, er jeg sikker på, at de vil opleve Valhalla filmen som en spændende historie og god underholdning - det gjorde min datter i hvert fald.
Se trailer til Valhalla filmen
VIDEO
Instruktør: Fenar Ahmad.
Skuespillere: Roland Møller, Cecillia Lofredo, Sanne Salomonsen.
Spilletid: 1 time 45 minutter.