Hjertelandet dokumentar anmeldelse

Janus Metz og Sine Plambechs dokumentar både skuffer og begejstre. Rørende dokumentar film. Dokumentaren er en fortsættelse af deres to tidligere film om kvinder fra og i Thailand.

20. september 2018 (opdateret ). Skrevet af Kim Rasmussen.

Janus Metz og Sine Plambechs "Hjertelandet" er en fortsættelse af filmene "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand". Desværre indeholder den første del af "Hjertelandet" så meget genbrug af materiale fra de to første film, at der ikke bliver meget tid tilbage, hvor vi kan høre om personernes liv efter de to første film.

I den nye film er de første 30 minutter en opsamling af de to forrige film, altså udelukkende genbrug af ting som du allerede har set, hvis du har set forgængerne. Når det så er sagt, er det fantastisk dejligt endelig at se, hvordan det er gået personerne fra de to første film.

Jeg tænker, at det lange resume i starten primært er lavet for folk, som aldrig har stiftet bekendtskab med de to forrige film, det er jo trods alt 10 år siden sidst. Det har jeg på sin vis forståelse for, men det er synd for fans af de to forrige dokumentarfilm. Filmen er både rettet mod et dansk og internationalt publikum, som ikke nødvendigvis har haft mulighed for at se de to tidligere film, så vi må leve med mængden af genbrugsklip.

Du kan roligt se filmen, uanset hvad der måtte stå af negative ting i denne anmeldelse. De 3 film er tilsammen et væsentlig værk indenfor personskildring af ægteskaber mellem thailandske kvinder og deres mænd.

Hjertelandet er et glædeligt gensyn

Trods det føromtalte genbrug i starten af filmen og hist og pist inde i filmen, er det en fornøjelse endelig at følge Kae og Kjeld, Mong og John (Kaes søster), Sommai og Niels, Frank (uden Basit), Saeng og Lom.

Filmen er fyldt med flotte stemningsoptagelser, mens vi hører om, hvordan det er gået med filmens personer de seneste 10 år siden "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand" filmene.

Kae og Kjeld har fået en fælles søn, og Kaes søn bor også i Danmark. Han er ved at uddanne sig til kok og har fået plads hos Dak Laddaporn (Kiin Kiin). I de to tidligere film var dette par på en måde hovedpersonerne, og jeg savner i "Hjertelandet", at parret kommer med flere udtalelser direkte til kameraet. Det kunne være interessant at høre Kae fortælle om tiden efter de første film.

Hos Mong og John er der ikke så meget nyt, ud over at Mongs far er blevet munk og er i Danmark. Jeg har altid syntes, at de var en herligt par, der forstår at bruge både humør og ironi som en del af deres parhold.

Sommai og Niels ses bl.a. i Thailand. Sommai har luftet tankerne om at flytte til Thailand for at blive gammel der. Når hun på et tidspunkt skal dø, vil hun gerne have, at det skal ske i Thailand. Niels er dog ikke klar til blot at forlade det hele i Danmark. Allerede i "Fra Thailand til Thy" var det som om, at dette emne var oppe at vende. Netop her kommer vi tættere på "Home is where the heart is", men hvad nu hvis ens hjerte ligger splittet mellem to lande? Når ens familie stadigvæk er i Thailand, vil der altid være et naturligt savn.

Frank er ikke længere gift med Basit. Historien høres kun fra Franks side, så vi har kun hans ord i sagen. Det lyder til, at bruddet har været slemt og ikke er foregået på for den ene part særlig heldig måde. Der er f.eks. beskyldninger om, at Basit i hemmelighed har bygget et hus i Thailand - måske indirekte betalt af Frank. Her rammer filmen ind i et andet følsomt emne, som John også tidligere har fortalt i de forrige film. For nogle ægteskaber kan penge være det rene gift og være med til at splitte parrene fra hinanden.

I de forgående film fortalte Frank om, at han godt kunne falde til flasken, når der var modgang og tingene så sorte ud. Dette er sket igen, og hans helbred er ikke helt på toppen. Frank har dog ikke helt mistet håbet om at finde en at dele sit hjerte med. I filmen er der svagt optræk til en ny romance, men det belyses ikke endeligt.

Lom har forladt Pattaya og er tilbage i familiens landsby, hvor hun arbejder i marken og passer sin syge mor. Det er et fantastisk, gribende og rørende kapital i filmen "Hjertelandet". At høre Loms beretning sætter sine spor. Tingene er ikke nemme, når man vender tomhændet hjem til landsbyen uden en ægtemand. Desuden har Lom tjent gode penge i Pattaya til at hjælpe hendes familie økonomisk, men det eventyr er også ovre nu. Et stærk billede på dem der rejser ud for at finde lykken, håb og sikre familien. Hvor lykkesmedene satser med alt hvad de har, kroppen i Loms tilfælde, men historien ender ikke vellykket. Intet guld for enden af regnbuen.

I "Fra Thy til Thailand" havde Saeng en mere fremtrædende rolle end Lom, men rollerne er nu byttet rundt. Vi ser desværre kun Saeng via Loms mobiltelefon, så vi kommer ikke så meget i dybden med Saengs historie de seneste 10 år. Hun har dog fået et barn mere med en fra landsbyen. Børnene bor fortsat i landsbyen, mens Saeng er flyttet til Finland, hvilket i grunden også var hendes ønske for 10 år siden. Måske har Saeng fundet et nyt hjerteland, men som Kae siger i en af de forrige film "alle steder er bedre end her" (med reference til landsbyen). Dog har Saeng fortsat sin familie og børn i Thailand, så der vil altid være en forbindelse. Balancen mellem at finde glæde i sit eget liv og så hjælpe sin familie i et andet hjerteland.

Hjertelandet som tv-udsendelse

Jeg så filmen "Hjertelandet", da den havde gallapremiere i Kulturcenter Limfjorden i Skive. Efter fremvisningen af filmen sagde Janus Metz, at der kommer en tv-udgave af filmen, som bliver i 2 afsnit, og som også kommer til at indeholde personer, der ikke er med i biograf-udgaven af "Hjertelandet".

Lad os håbe, at tv-udgaven kommer endnu mere i dybden, og at de fjerner en del af genbrugs materialet, så vi får 90 minutter (eller 120 minutter - for min skyld ingen alarm) med nyt materiale. DR kan jo bare vise de to forrige film, "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand", inden de viser "Hjertelandet".

Intet kan dog ændre det faktum, at "Hjertelandet" fortæller flere gribende familiehistorier, hvor både det gode og det onde indgår. Se den i biografen hvis den vises et sted i nærheden af dig.

Trailer

Se traileren:

Hjertelandet har biograf premiere den 20. september 2018.
Varighed: 90 minutter

Læs også

Last Christmas filmanmeldelse Last Christmas filmanmeldelse

Årets engleske julefilm har fået titlen Last Christmas, og den udspringer af Wham sangen med samme navn. Emily Clark har hovedrollen og George Michael leverer en stribe af musik.

Alternativ version af Guns N' Roses' Sweet Child of Mine fra Hua Hin i Thailand Alternativ version af Guns N' Roses' Sweet Child of Mine fra Hua Hin i Thailand

Klip af alternativ version af Guns N' Roses' Sweet Child of Mine fra Market Village Hua Hin i Thailand.

Jojo Rabbit filmanmeldelse Jojo Rabbit filmanmeldelse

Historien om drengen Jojo Rabbit der har en usynlig ven med navnet Hitler. Det er politisk ukorrekt. Det er rigtig sjovt og god underholdning - men også med et seriøst underliggende lag.

Valhalla 2019 filmanmeldelse Valhalla 2019 filmanmeldelse

Ny filmatisering af Peter Madsens Valhalla tegneserie eventyr med Fenar Ahmad som instruktør. Tegnestregerne er denne gang skiftet ud med ægte skuespillere. Filmen er bedre end sit rygte.