Engelsk pale ale - ølbryg nr 12

Oven på den kraftige belgiske strong ale har jeg kastet mig over en engelsk pale ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

25. marts 2019 (opdateret )

Opskriften

3 kg pale ale malt (farve 7 ebc)
0,5 kg cara gold malt (farve 25 ebc)
0,5 kg caramel aromatic malt (farve 60 ebc)
0,3 kg havregryn

Liberty Bell ale M36 tørgær

50 g East Kent golding 5,93% humle
5 g klarurt

Fremgangsmåde og mæskning

Jeg har til denne engelske pale ale fuldt samme fremgangsmåde, som til min belgiske strong ale.

Humling

Humle giver øllet bitterhed og aromadufte. Her skal urten bare i kog og følge dette kogeprogram:

20 gram East Kent golding i 60 minutter
5 g klarurt i 15 minutter
30 gram East Kent golding i 10 minutter

East Kent Goldings skulle have følgende kendetegn og kan bruges både til bitter og aroma: blomsternektar-toner, blandet med lavendel, honning, nyvendt muldjord, citron og noter af timian.

Gæring

Når urtens temperatur er faldet til omkring 24 grader skal gæren tilsættes. Se evt. flere detaljer på min belgiske strong ale.

Tapning

Til dette bryg har jeg tilsat 6 gram sukker pr. liter øl, da jeg håber på en god skumdannelse. Det er også derfor, at jeg i dette bryg har tilsat havregryn, som skulle hjælpe på skumdannelsen.

Etikette

Til dette bryg har jeg lavet denne etikette.

Fakta om dette engleske pale ale bryg

Brygdato: 17-2-2019
Tappedato: 6-3-2019
Brygnr.: 12
OG: 1048
FG: 1011
EBC: 32 (lyskobber / rødbrun)
IBU: 23 (svag bitterhed)
Alkohol: 4,9%

Økonomi

Malt 90 kr.
Humle 19 kr.
Gær 25 kr.
Kapsler 17 kr.
Klar urt 4 kr.
Fragt 30 kr.
Total 185 kr.

Malten købes i afmålte mængder så der ikke er rester. Prisen for humle og kapsler er omregnet til prisen for den brugte mængde, da en pose kapsler indeholder 100 styk, og humlen er i 100 grams poser.

Brygget gav ca. 20 liter svarende til 58 flasker (33 cl). Det giver en pris på 3,19 kr. per flaske eller 9,25 kr. pr. liter.

Prøvesmagning

13. marts 2019. Allerede en begyndende skumdannelse. Det tegner godt. Farven er rødbrun med en svag sødlig smag og mild bitterhed.

24. marts 2019. Meget fin skumdannelse med et skum der bliver stående i nogle minutter. Smagen har ikke ændret sig.

29. juli 2019. Fortsat god smag med en anelse bitterhed. Kraftig skumdannelse og kulsyre i flasken. Det er lige til den gode side, men det kan muligvis skyldes det meget varme vejr igennem længere tid, da jeg opbevarer øllen udenfor.

Emneord

Læs også

Saaz stout - ølbryg nr. 10 Saaz stout - ølbryg nr. 10

Ultra sort stout brygget på pale ale, karamel og chokolade malte, farin og tilsat udelukkende saaz humle.

Sierra Nevada Brewing Sierra Nevada Brewing

Sierra Nevada Brewing har med deres Torpedo extra ipa lavet en øl, der burde kunne tilfredsstille selv de mest humle elskende.

Brown ale - ølbryg nr. 8 Brown ale - ølbryg nr. 8

Endnu et bryg ud i karamelmaltens verden. Denne gang med cara bohemian, cara hell malt og mere chokolademalt.

Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11 Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11

Efter en længere ølbrygnings pause har jeg valgt at forsøge mig med en belgisk stærk ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Viborg bryghus Viborg bryghus

Viborg Bryghus ideologi har fra starten været at producere og sælge velsmagende håndbrygget øl med karakter. Produktion og egen bryggerstue er anlagt i Sortebrødre Kirke Stræde i hjertet af Viborgs ga