25. marts 2019 (opdateret )
Opskriften
3 kg pale ale malt (farve 7 ebc)
0,5 kg cara gold malt (farve 25 ebc)
0,5 kg caramel aromatic malt (farve 60 ebc)
0,3 kg havregryn
Liberty Bell ale M36 tørgær
50 g East Kent golding 5,93% humle
5 g klarurt
Fremgangsmåde og mæskning
Jeg har til denne engelske pale ale fuldt samme fremgangsmåde, som til min belgiske strong ale.
Humling
Humle giver øllet bitterhed og aromadufte. Her skal urten bare i kog og følge dette kogeprogram:
20 gram East Kent golding i 60 minutter
5 g klarurt i 15 minutter
30 gram East Kent golding i 10 minutter
East Kent Goldings skulle have følgende kendetegn og kan bruges både til bitter og aroma: blomsternektar-toner, blandet med lavendel, honning, nyvendt muldjord, citron og noter af timian.
Gæring
Når urtens temperatur er faldet til omkring 24 grader skal gæren tilsættes. Se evt. flere detaljer på min belgiske strong ale.
Tapning
Til dette bryg har jeg tilsat 6 gram sukker pr. liter øl, da jeg håber på en god skumdannelse. Det er også derfor, at jeg i dette bryg har tilsat havregryn, som skulle hjælpe på skumdannelsen.
Etikette
Til dette bryg har jeg lavet denne etikette.
Fakta om dette engleske pale ale bryg
Brygdato: 17-2-2019
Tappedato: 6-3-2019
Brygnr.: 12
OG: 1048
FG: 1011
EBC: 32 (lyskobber / rødbrun)
IBU: 23 (svag bitterhed)
Alkohol: 4,9%
Økonomi
Malt 90 kr.
Humle 19 kr.
Gær 25 kr.
Kapsler 17 kr.
Klar urt 4 kr.
Fragt 30 kr.
Total 185 kr.
Malten købes i afmålte mængder så der ikke er rester. Prisen for humle og kapsler er omregnet til prisen for den brugte mængde, da en pose kapsler indeholder 100 styk, og humlen er i 100 grams poser.
Brygget gav ca. 20 liter svarende til 58 flasker (33 cl). Det giver en pris på 3,19 kr. per flaske eller 9,25 kr. pr. liter.
Prøvesmagning
13. marts 2019. Allerede en begyndende skumdannelse. Det tegner godt. Farven er rødbrun med en svag sødlig smag og mild bitterhed.
24. marts 2019. Meget fin skumdannelse med et skum der bliver stående i nogle minutter. Smagen har ikke ændret sig.
29. juli 2019. Fortsat god smag med en anelse bitterhed. Kraftig skumdannelse og kulsyre i flasken. Det er lige til den gode side, men det kan muligvis skyldes det meget varme vejr igennem længere tid, da jeg opbevarer øllen udenfor.