Saaz stout - ølbryg nr. 10

Ultra sort stout brygget på pale ale, karamel og chokolade malte, farin og tilsat udelukkende saaz humle.

20. november 2013 (opdateret )

Tilbage i den sorte boldgade med en stout, der udelukkende består af saaz humle. Inspirationen til dette bryg kommer delvist fra Hancock bryggeriet i Skive, der bruger saaz humle som deres eneste humletype. Der ud over skal den være sort og gerne med en svag sødme.

Opskrift

6 kg pale ale malt
1 kg cara aroma malt (300-400 EBC)
1 kg cara 3 dehusked malt (1300-1500 EBC)
200 gram chokolade malt

500 gram brun farin

100 gram saaz humle 2,9% alpha

S33 tørgær

Mæskning

20 minutter ved 58 grader.

70 minutter ved 65 grader.

30 minutter ved 72 grader.

Opvarmning til 78 grader.

Humling

Humlen skal koges i 1 time.

Ved start tilsættes 50 gram saaz humle.

Efter 30 minutter tilsættes 30 gram saaz humle.

Efter 45 minutter tilsætte 20 gram saaz humle.

Gæring

Efter kogning af humlen er urten blevet til godt 27,5 liter. Det er en væsentlig større portion end jeg normalt laver, men eftergydningen (skylning af mæsken med klar vand) tog overhånd i en positiv forstand, da den sorte malt blev ved med at give afkast. Gæringen kom igang efter et lille døgnstid og tog derefter hurtig fart. Den primære gæringen varede cirka 4 døgn.

Urten omhældes efter en uge for at fjerne bundfald. Efterfølgende stod det yderligere 2 uger inden øllen kom på flaske.

Tapning

Der er lidt spild under omhældning så lidt over 26,5 liter urt skulle på flaske. Inden flaskning tilsættes 100 gram opløst sukker, hvilket svarer til 3,77 gram sukker pr. liter, så der kan blive dannet kulsyre i flasken. Sukkermængden er en lille smule mindre end jeg plejer at bruge, da det forrige ultra sorte bryg blev lige lovlig eksplosiv efter åbning.

Det blev i alt til 82 flasker. Der hver har en materiale omkostning på cirka 2,5 krone, så det er virkelig en billig øl, hvis vand, el og tid ikke medregnes.

Efter tapning på flaske er der foretaget en simpel lys test. Flasken kan ikke gennemlyses med en lampe placeret helt imod flasken, så øllen falder nok i kategorien "et sort hul".

Fakta

Brygdato: 21. oktober 2013
Omhældning: 28. oktober 2013
Tappet: 12. november 2013
Ølbryg: 10

OG: 1084
FG: 1028

Alkoholprocent: 7,4 %

Prøvesmagning

26. november 20013. Nu 2 uger på flaske. Kulsyren er på vej, men behøver nogle uger endnu. Stadig god sødme og skummet er mørke brunt.

19. november 20013. En tyvstart smagning efter 1 uge på flaske. Svagt begyndende kulsyre dannelse i flasken. God sødme og bitterhed på nuværende tidspunkt.

10. januar 2018. Denne holder sig utrolig godt. Over 4 år på flaske og øllen har fortsat masser af smag. Dog ikke helt så kraftig som ved år 1 og 2.

Læs også

Bohemian tjekkisk pilsner - ølbryg nr 13 Bohemian tjekkisk pilsner - ølbryg nr 13

En gylden drikkevenlig tjekkisk bohemian pilsner brygget med undergær og smagt til med Saaz humle. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Willemoes jule ale smager af noget Willemoes jule ale smager af noget

Willemoes Jule Ale er brygget af pilsnermalt, münchnermalt, farin, glukose og humle. Dejlig sød juleøl med en stærk frugtagtigt duft.

Engelsk pale ale - ølbryg nr 12 Engelsk pale ale - ølbryg nr 12

Oven på den kraftige belgiske strong ale har jeg kastet mig over en engelsk pale ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11 Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11

Efter en længere ølbrygnings pause har jeg valgt at forsøge mig med en belgisk stærk ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Rufler med chokolade og tranebær Rufler med chokolade og tranebær

Nogle gange trænger man bare til en nem snack, der ikke nødvendigvis behøver at være helt usund. Små brød med rugmel, chokolade og tranebær.