20. november 2013 (opdateret )
Tilbage i den sorte boldgade med en stout, der udelukkende består af saaz humle. Inspirationen til dette bryg kommer delvist fra Hancock bryggeriet i Skive, der bruger saaz humle som deres eneste humletype. Der ud over skal den være sort og gerne med en svag sødme.
Opskrift
6 kg pale ale malt
1 kg cara aroma malt (300-400 EBC)
1 kg cara 3 dehusked malt (1300-1500 EBC)
200 gram chokolade malt
500 gram brun farin
100 gram saaz humle 2,9% alpha
S33 tørgær
Mæskning
20 minutter ved 58 grader.
70 minutter ved 65 grader.
30 minutter ved 72 grader.
Opvarmning til 78 grader.
Humling
Humlen skal koges i 1 time.
Ved start tilsættes 50 gram saaz humle.
Efter 30 minutter tilsættes 30 gram saaz humle.
Efter 45 minutter tilsætte 20 gram saaz humle.
Gæring
Efter kogning af humlen er urten blevet til godt 27,5 liter. Det er en væsentlig større portion end jeg normalt laver, men eftergydningen (skylning af mæsken med klar vand) tog overhånd i en positiv forstand, da den sorte malt blev ved med at give afkast. Gæringen kom igang efter et lille døgnstid og tog derefter hurtig fart. Den primære gæringen varede cirka 4 døgn.
Urten omhældes efter en uge for at fjerne bundfald. Efterfølgende stod det yderligere 2 uger inden øllen kom på flaske.
Tapning
Der er lidt spild under omhældning så lidt over 26,5 liter urt skulle på flaske. Inden flaskning tilsættes 100 gram opløst sukker, hvilket svarer til 3,77 gram sukker pr. liter, så der kan blive dannet kulsyre i flasken. Sukkermængden er en lille smule mindre end jeg plejer at bruge, da det forrige ultra sorte bryg blev lige lovlig eksplosiv efter åbning.
Det blev i alt til 82 flasker. Der hver har en materiale omkostning på cirka 2,5 krone, så det er virkelig en billig øl, hvis vand, el og tid ikke medregnes.
Efter tapning på flaske er der foretaget en simpel lys test. Flasken kan ikke gennemlyses med en lampe placeret helt imod flasken, så øllen falder nok i kategorien "et sort hul".
Fakta
Brygdato: 21. oktober 2013
Omhældning: 28. oktober 2013
Tappet: 12. november 2013
Ølbryg: 10
OG: 1084
FG: 1028
Alkoholprocent: 7,4 %
Prøvesmagning
26. november 20013. Nu 2 uger på flaske. Kulsyren er på vej, men behøver nogle uger endnu. Stadig god sødme og skummet er mørke brunt.
19. november 20013. En tyvstart smagning efter 1 uge på flaske. Svagt begyndende kulsyre dannelse i flasken. God sødme og bitterhed på nuværende tidspunkt.
10. januar 2018. Denne holder sig utrolig godt. Over 4 år på flaske og øllen har fortsat masser af smag. Dog ikke helt så kraftig som ved år 1 og 2.