Jojo Rabbit filmanmeldelse

Historien om drengen Jojo Rabbit der har en usynlig ven med navnet Hitler. Det er politisk ukorrekt. Det er rigtig sjovt og god underholdning - men også med et seriøst underliggende lag.

Efter at have set traileren til denne film var forventningerne ret høje, og jeg kan roligt sige, at forventningerne blev indfriet og mere til. Når man hører om "Jojo Rabbit" historien, lyder det en kende sært og det, er det i grunden også, men det fungerer rigtig godt.

Filmen foregår under Anden Verdenskrig og filmens grundlæggende historie er, at filmens hovedperson drengen Jojo har en usynlig ven personificeret ved fyren Adolf Hitler. Ja, the one and only. Undervejs i drengens hverdag dukker Adolf Hitler op for at give sit besyv med, eller hvis drengen har brug for et godt råd.

Jojo er selvfølgelig med i Hitlerjugend, ja, det var vel nærmest påkrævet, og sammen med hans venner kommer de på træningslejr, så de kan lærer både om de farlige jøder, ulovlige bøger og den allierede fjende, der vil ødelægge Tyskland. Dagenes aktiviteter byder bl.a. på kast med granat og afbrænding af bøger til børnenes meget store begejstring.

Jødeforfølgelserne er i fuld gang, og det hører til hverdagen at jøder eller sympatisører bliver likvideret offenligt på byens åbne plads. En dag hører det trofaste Hitlerjugend medlem Jojo noget rumstere på loftet, det viser sig at være pigen Elsa, hun er jøde. I begyndelsen har Jojo mange forestillinger omkring jøder og hvilken type af væsner, er de.

Men en anden side af Jojo kan heller ikke bare rapportere sit fund til myndighederne, der er noget specielt ved Elsa, hun virker til at være et helt almindeligt menneske ligesom Jojo. En jøde der opfører sig som et menneske, det er Jojo nød til at undersøge nærrmere. Begyndelsen på et venskab.

Den gakkede Adolft Hitler spilles af filmens instruktør Taika Waititi. Jojo spilles rigtig godt af Roman Griffin Davis og hans mor er Scarlett Johansson med en massiv tysk accent. Jøge pigen Elsa bliver spillet af Thomasin McKenzie. Filmen byder også på scener med Rebel Wilson bl.a. kendt fra Pitch Perfect filmene og Sam Rockwell som instruktør i Hitlerjugend træningslejren. Jojos bedste ven hedder Yorki, spillet af Archie Yates. Ham og Jojo har flere rigtig sjove momenter sammen.

Se traileren til Jojo Rabbit filmen

Filmens trailer slår tonen an. Forvent mere af samme skuffe hvis du ser denne film.

Fra bog til film og musikken

Inspirationen til filmen kommer fra bogen "Caging Skies" af Christine Leunens. Ved Oscar uddelingen i 2020 vandt Jojo Rabbit en pris for bedste filmatisering. Filmen var desuden nomineret til kategorien "bedst film".

Filmens emne og en Adolf Hitler der i tide og utide bryder ind i filmen kan selvfølgelig virke kontroversielt på nogle mennesker, og hvis de blot hører nogle brudstykker af handlingen eller ser korte klip, så går de muligvis glip af meningen med filmen. Hvis disse mennesker så hele filmen, vil de forstå, at dette ikke er et nyt nazistisk propaganda eventyr - nærmere tværtimod.

Musikken i filmen er også et kapitel for sig selv. Undervejs i filmen kommer vi bl.a. forbi sange fra The Beatles, The Monkeys og David Bowie, men den spidsfindige detalje er, at det hele foregår på tysk. Musikken passer rigtig godt ind i filmens handlingen, og lyden giver endnu mere energi til filmen.

Jojo Rabbit filmen har min anbefaling

Ja natürlich! Jojo Rabbit er en rablende gal og genial film. Jojo Rabbit filmen har også en alvorlig side, hvor filmen det ene øjeblik er hylende morsom, for så dernæst at gøre tilskueren mundlam. Krigens alvorlig og grusomheder kommer bestemt også til udtryk i denne film selv om komikken vægter højest. Jeg kan kun anbefale denne film, og jeg glæder mig meget til et gensyn.

1 time 48 minutter
Instruktør: Taika Waititi

Læs også

Beredt for Danmark - Nationalsocialistisk Ungdom 1932-1945 Beredt for Danmark - Nationalsocialistisk Ungdom 1932-1945

Bog af Mikkel Kirkebæk omhandlende Nationalsocialistisk Ungdom i årene 1932 til 1945. Utolig velskrevet bog der klart kan anbefales.

Last Christmas filmanmeldelse Last Christmas filmanmeldelse

Årets engleske julefilm har fået titlen Last Christmas, og den udspringer af Wham sangen med samme navn. Emily Clark har hovedrollen og George Michael leverer en stribe af musik.

Matchpoint Matchpoint

Woody Allan spændingsfilm bl.a. med Jonathan Rhys Meyers og Scarlett Johansson. God film.

Tirpitz bunker- og ravmuseum Tirpitz bunker- og ravmuseum

I juli 2017 åbnede Tirpitz bunker- og ravmuseum. Læs mere om det flotte og imponerende museum der bestemt ikke er en kedelig oplevelse.