Tirpitz bunker- og ravmuseum

I juli 2017 åbnede Tirpitz bunker- og ravmuseum. Læs mere om det flotte og imponerende museum der bestemt ikke er en kedelig oplevelse.

Under anden verdenskrig besluttede tyskernes sig for at der på den jyske vestkyst nær Blåvand skulle bygges en kæmpe bunker og kanonstilling. En af to gigant kanonstillinger. Den anden findes i Hanstholm og er nok særlig kendt fra "Olsenbanden i Jylland".

Den vestjyske kæmpe bunker har siden krigen blot mere eller mindre ligget hen i klit- og skovlandskabet blandt sporadisk spredte sommerhuse. I 2016 indledes et projekt om at omdanne forladte bunker til et kombineret rav og bunker museum.

Juli 2017 markerede åbningen for dette nye arkitettegnede og yderst moderne museum, der for hovedparten vedkommendde ligger skjult under jorden i det småbakkende terræn.

Indgangpassagen er som en kirugisk snit ned i landskabet.

Inden for bydes man velkommen af personalet der udleverer en elektronisk guide, der i sin enkelthed er en lille klods med scanner og højtaler. Overalt på museet kan man holde guiden op mod et symbol, og så fortælles der en historie om det, man netop nu står og kigger på. Så frem for at skulle læse om tingene på museet, skal man i stedet lytte og fornemme stemningen.

Virkelig flot ravudstilling

Ravmuseet er imponerende og utrolig flot. Ud over den grundlæggende historie omkring rav og dets oprindelse, er der mulighed for at se klumper af rav i varierende størrelser. Der findes også mange ting fremstillet af rav.

Ting der håndværksmæssigt er så imponerende, at det er umuligt ikke at bruge en god del tid på at iagttage og nyde værkerne. Belysningen i udstillingen er holdt på et dæmpet niveau, så nordens gullige, brune og orange farvede guld lyser op i mørket, når montrets lys sætter spot på millioners af års historie.

Tirpitz er mere end blot en kanon

Bunker museet handler om mere end blot bunkeren og kanonstillingen. Igennem de forskellige udstillinger følger man livet under krigen, som den blev oplevet både fra dansk og tysk side. Der fremvises mange effekter og udstillingen er bygget, så det virker som om, at man går rundt i bunkerens forskellige rum. Dette er blot en kolisse skabt i træ, men det virker rigtig godt.

En lille vandretur fra selve museet findes bunker nr. 2. Det er ikke muligt at komme ind i selve bunkeren, men den er også et besøg værd. Bunker nr. 2 er helt fritliggende, så man rigtig kan fornemme størrelsen på de store bunkers..

Udkig over landskabet. I højre side ses bunker nr. 2 og ude i horisonten i venstre side ses en hvid kubel, som er Tirpitz museet.

Her finder du Tirpitz bunker- og ravmuseum

Tirpitz bunker- og ravmuseum ligger ikke langt fra hverken Varde eller Esbjerg.

Når man nærmer sig museet, er der også tydelig skiltning, så det er rimelig nemt at finde. Fra parkeringspladsen er der en mindre gåtur op til selve museet.

Læs også

Beredt for Danmark - Nationalsocialistisk Ungdom 1932-1945 Beredt for Danmark - Nationalsocialistisk Ungdom 1932-1945

Bog af Mikkel Kirkebæk omhandlende Nationalsocialistisk Ungdom i årene 1932 til 1945. Utolig velskrevet bog der klart kan anbefales.

Tak for sangen Kim Larsen Tak for sangen Kim Larsen

Ingen kan vist sige sig fri fra at have nynnet med på en Kim Larsen eller Gasolin sang. Street art til ære for Kim Larsen.

Jojo Rabbit filmanmeldelse Jojo Rabbit filmanmeldelse

Historien om drengen Jojo Rabbit der har en usynlig ven med navnet Hitler. Det er politisk ukorrekt. Det er rigtig sjovt og god underholdning - men også med et seriøst underliggende lag.

Telttur til Svinkløv strand Telttur til Svinkløv strand

Svinkløv strand er meget mere end blot stedet med badehotellet. Hyggelig campingplads og fin omkringliggende natur.