Hjemmebagt brød kan nu bare et eller andet godt. Duften af lunt, lækkert og fribagt brød. Denne opskrift giver nogle virkelig gode rundstykker, eller hvad man nu former sine brød til. Selv efter en tur i fryseren, optøning og på brødristeren bliver de fantastisk sprøde. Opskriften giver 12 rundstykker.
Ingredienser
Trin 1.
6 dl vand
15 g gær
5 gram sukker
Trin 2.
45 gram havregryn
1 dl sesamfrø (60 gram)
400 gram hvedemel
0,3 dl olie
Trin 3.
350 gram hvedemel
2 tsk salt (10 gram)
Oprindeligt stammer det meste af denne opskrift fra bagedyst Mariannes hjemmeside (marianneskager), men jeg har valgt at lave lidt ændringer til opskriften. Hun bruger havrefras, det er i min opskrift udskiftet med havregryn og lidt sukker. Jeg er ikke fan af havrefras, så det er ikke noget, jeg har på lager.
Fremgangsmåde
Start med ingredienserne i trin 1. Rør dem sammen. Lad det står mens du afvejer de øvrige ingredienser.
Tilsæt de næste ingredienser fra trin 2. Nu skal der virkelig røres. Du kan enten bruge en røremaskine eller blot almindelig håndkraft med en kraftig ske. Jeg er til håndkraft metoden. Rør dejen godt sammen en 4-5 minutter.
Dejen burde på nuværende tidspunkt fortsat være rimelig klistret. Men gå videre med trin 3 og kom de sidste ting i dejen. Fortsæt med at rører dejen et par minutter. De gange hvor jeg har lavet denne opskrift, har jeg udelukkende holdt dejen i skålen, dejlig nemt når man ikke skal have dejen ud på bordet for at ælte den.
Så er dejen klar til at hæve. Det bedste resultat opnås ved at lade dejen hæve køligt i mindst 4 timer. Du kan også sagtens lade dejen stå 8 eller 12 timer. Jeg plejer at lade dej hæve i en plastikbøtte, som jeg har givet en lille smule olie, så dejen ikke hænger fast.
Næsten klar til bagning
Efter hævning skal dejen vendes ud på bordet, der skal være dækket af mel. Fold dejen en 4 gange hen over sig selv. Tryk derefter forsigtigt dejen ud til en firkant af et par centimeters tykkelse. Der kan blive 12 rundstykker af denne opskrift. Du kan evt. også nøjes med at lave 8 brød og bruge dem til sandwich.
Skær den firkantede dej ud i 12 stykker. Du kan nu vælge at lave forskellige former på brødet. Enten trille dejen til rigtige runde rundstykker ligesom navnet eller lave en mere rustik form f.eks. blot trække dejklumpen lidt større og så må brødets form have sit eget liv. Pynt evt. brødet med birkes, sesam eller salt og peber.
Placer de formede brødstykker på en bageplade og lad dejen hæve overdækket i 45 minutter.
Brødene bages ved 230 grader i 20 minutter. Du kan forbedre hævning under bagning og brødenes sprødhed ved at sprøjte vand ind i ovnen for at skabe damp eller have et fad med varmt vand i ovnen. Bruger du et fad, kan det være godt at tage fadet ud af ovnen de sidste 5 minutter.
Håber alt gik vel og velbekomme! :)