29. januar 2019 (opdateret 6. marts 2019 )
Opskriften
5 kg pale ale malt (farve 7 ebc)
1 kg cara hell malt (farve 25 ebc)
1 kg cara amber malt (farve 60 ebc)
150 g chokolade malt (farve 800 ebc)
200 g hvede malt (farve 3 ebc)
T-58 belgisk tørgær
East Kent golding 5,93% humle
Challenger 7,61% humle
1 kg hvid sukker
Fremgangsmåde
Mæskning
Til mæskning (kogning af malten) bruger jeg samme kogeprogram, som jeg bl.a. har brugt til min Saaz stout og Humlestorm pale ale .
Mæskningen består af 4 temperatur-intervaller med pauser undervejs.
58 grader. Pause i 20 minutter.
65 grader. Pause i 60 minutter.
72 grader. Pause i 20 minutter.
78 grader. Mæskningen er færdig.
Til mæskning/kogning bruger jeg en helt lavpraktisk løsning med 3 gryder på komfuret. Når først vandet et blevet varmt, er det ikke specielt vanskeligt at følge kogeprogrammet.
Jeg bruger overmiddel varme, og ved hver pause slukker jeg helt for varmen, da vandet kun ganske langsomt mister sin varme. I den lange 60 minutters pause tjekker jeg temperaturen efter en 15 minutters pause og tænder for varmen igen, indtil temperaturen er tilbage ved de 65 grader.
Efter mæskningen skal alt malten sies fra og malten skal "vaskes" / eftergydes med varmt vand for at skylle den urt ud af malten, som fortsat findes i malten, da den under kogningen har suget vand til sig. Eftergydningen giver dig mere øl til sidst, plus det vil være rent spild af gode malt smage ikke at gøre det.
Humling
Humle giver øllet bitterhed og aromadufte. Her skal urten bare i kog og følge dette kogeprogram:
30 gram East Kent golding i 60 minutter
20 gram East Kent golding i 30 minutter
30 gram challenger i 30 minutter
20 gram challenger i 5 minutter
East Kent Goldings skulle have følgende kendetegn og kan bruges både til bitter og aroma: blomsternektar-toner, blandet med lavendel, honning, nyvendt muldjord, citron og noter af timian.
Challenger kan også bruges både som bitterhumle og aromahumle. Som aromahumle er den kraftig og krydret, og giver en meget ren bitterhed med masser af blomstrede aromaer. De skulle have følgende kendetegn: bitterhumle får man noter af orangemarmelade, citrus og en blomstret aroma.
Efter kogning af humlen skal dette også blot sies fra, så skal øllet køles ned. Der findes flere forskellige redskaber til at lave en hurtig nedkøling, men jeg stiller faktisk blot øllet udenfor i en lukket spand, da dette er brygget om vinteren. Nedkølingen tog godt og vel 6 timer.
Gæring
Da urten var faldet til en temperatur på 24 grader tilsatte jeg gæren. I dette bryg bruges en belgisk ale tørgær, T-58. Efter gæren er drysset i urten, pisker jeg i urtens overfalde for at ilte urten sammen med gæren så gæren vækkes til live. Øllet skal gære i 14 dage.
Gæring foregik i et rum med cirka 19 grader. Efter nogle timer begyndte gæringen så småt at starte og boble. Efter en og en halv dag var gæringen meget kraftig med næsten konstante bobler. Gæringen begyndte at aftage efter 3 dage.
Halvvejs i gæringen blev øllet hældt om for at fjerne en masse bundfald fra øl og gær. Ved omhældningen vil der være noget spild.
Efter de 14 dage lavede jeg en ekstra omhældning af øllet, inden jeg var klar til at tappe øllet på flasker.
Tapning
Når øllet skal på flaske skal der tilsætte noget ekstra sukker til øllet, sådan at gæren i øllet vil danne kulsyre i flasken. Til dette bryg har jeg tilsat 4 gram sukker pr. liter øl, det er i den lave ende, nogle bruger 6-7 gram pr. liter. Jeg har tidligere haft et bryg, hvor øllet var temmelig eksplosiv under åbning af flaskerne, der valgte jeg denne gang en forsigtig tilgang. Dog kunne øllet godt have klaret en lille smule mere sukker, men det har bestemt dannet kulsyre, så øllen er på ingen måde flad.
Etikette
Et ekstra hyggeprojekt i forbindelse med ølbrygning er at lave en etikette til sin øl. Til dette bryg har jeg lavet denne.
Fakta om dette belgiske stærk ale bryg
Brygdato: 15-12-2018
Tappedato: 31-12-2018
Brygnr.: 11
OG: 1090
FG: 1022
EBC: 70 (meget mørke brun)
IBU: 50 (bitter)
Alkohol: 9%
Økonomi
Ingredienserne til dette bryg er blevet købt hos Brygladen.dk / Brygladen.com (det nuværende firma har overtaget navnet fra de oprindelige Brygladen-ejere). Butikken er i dag baseret i Aalborg-området.
Malt 168 kr.
Humle 39 kr.
Gær 20 kr.
Kapsler 17 kr.
Sukker 7 kr.
Total 251 kr.
Malten købes i afmålte mængder så der ikke er rester. Prisen for humle og kapsler er omregnet til prisen for den brugte mængde, da en pose kapsler indeholder 100 styk, og humlen er i 100 grams poser.
Brygget gav 58 flasker (33 cl) - dog ikke fyldt helt op. Det giver en pris på 4,33 kr. per flaske
Prøvesmagning
25. januar 2019. Serveret ved køleskabstemperatur. Fin moderat skumdannelse. Kraftig og sød smag og tilpas bitterhed. Alkoholen kan tydeligt smages og giver en varmende fornemmelse hele vejen ned i maven :)
5. marts 2019. Tid til endnu en opdatering på denne belgiske stærk ale. Smag holder fortsat. Jeg synes ikke helt, at den er lige så bitter som i begyndelse, men det er naturligt, at noget af humlesmagen vil aftage. Det afhænger af humletypen. Stærk i både alkohol, sødme og maltsmag. Umiddelbart har jeg ikke de store ændringer til selve brygget - bortset fra at øllet gerne måtte have haft noget mere skum.