Mjød - uundværlig til enhver vikingefest

Drik baseret på honning og vand

1. december 2010 (opdateret )
I 2004 stod den på mjød-brygning baseret på lyng honning fra Sydthy.

Det bryg har udviklet sig meget i smag. Først meget sød som mjød nu en gang skal være. I dag mindre sød og med en smag i stil med portvin.

Alkoholprocenten er ukendt.

I 2003 blev det første mjød bryg lavet med billig blomsterhonning, og der er kun én ting at sige - spar ikke på honningkvaliteten. Thy honning giver en langt bedre mjød end "uden for EU"-honning.

De to mjød bryg er baseret på en opskrift fra Mjodvitnir.

Prøvesmagninger

Igennem årene er der blevet smagt mange gange på mjød anno 2004, men smagningerne er ikke blevet dokumenteret løbende.

1. december 2010. Nu med 6 år i flasken har mjøden ændret sin smag betydeligt. En friskbrygget mjød er ofte meget sødlig, men nu som årene er gået er sødmen blevet reduceret og smagen har en skarp kant. Smagen af honning findes fortsat og eftersmagen minder lidt om portvin.

15. januar 2015. Så gik der lidt over 4 år og tid til en ny smagning. Mjøden holder sig fortsat godt. 10 år på flaske så mjøden har jubilæum i år. Smag og farve har ikke ændret sig siden sidst.
Ravn har allerede titlen som Nordens Guld, og jeg synes, at mjød burde have æren af at være Nordens olie, da mjød er en fantastisk og overset drik.

Nogle billeder af hvordan mjøden tager sig ud:





Læs også

Bohemian tjekkisk pilsner - ølbryg nr 13 Bohemian tjekkisk pilsner - ølbryg nr 13

En gylden drikkevenlig tjekkisk bohemian pilsner brygget med undergær og smagt til med Saaz humle. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Saaz stout - ølbryg nr. 10 Saaz stout - ølbryg nr. 10

Ultra sort stout brygget på pale ale, karamel og chokolade malte, farin og tilsat udelukkende saaz humle.

Ingefær shot med citron og honning Ingefær shot med citron og honning

Frisk og sund ingefær shot. Drik den rent som en morgen booster eller fortynd den med kogende vand og brug den som thé.

Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11 Belgisk stærk ale - ølbryg nr 11

Efter en længere ølbrygnings pause har jeg valgt at forsøge mig med en belgisk stærk ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Engelsk pale ale - ølbryg nr 12 Engelsk pale ale - ølbryg nr 12

Oven på den kraftige belgiske strong ale har jeg kastet mig over en engelsk pale ale. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.