Mandriva 2009.0 Final

Så udkom den endelig!
Man skal altid være forsigtig med at kalde noget for en ren katastrofe, og specielt når det kommer til et operativ system. Det være sagt så ligner Mandriva 2009 noget der skal en tur tilbage på tegnebrættet.

Mandriva 2008.1 var i det store hele en drøm hvad angår performance, hardware og software support. Min eneste anke imod 2008.1 versionen er det grafisk layout, der virker lidt forældet, og så nogle periodiske låsninger af systemet.

En af mine faste parametre er om DR net tv virker (og her mener jeg deres Microsoft baserede streaming system, som bruges til alle deres aktuelle programmer). I Mandriva 2009 RC1 var der et svagt håb, der på mange måder blev knust med RC2, og så kom dagen hvor final bekræftede hvad der kan blive Mandriva 2009.0s endeligt.

KDE 4.1 har udseendet med sig men alligevel virker den halv færdig, når det kommer til funktionalitet. Kaffeine er smidt på porten og afløst fra Dragonplayer, hvilket er en klar forringelse af konceptet med, at et OS bare skal virke out-of-the-box. Videoafspilning virkede bedre i RC1 med ren Totem afspiller.

Mandriva 2009 RC2 afprøvede jeg også med Gnome, det virker mere færdigt og stabilt, men den udgave har samme problemer når det kommer til videoformater. Det omtalte problem med hastigheden på det trådløse netværk findes fortsat i final udgaven, og det er nok i virkeligheden den største show stopper.

Opstart og nedlukning er markant forbedret i forhold til Mandriva 2008.1, men det plus bliver overskygget af netværkshastighed problemet. Derfor jeg er kommet til et stoppested, hvor jeg vælger at stå af Mandriva-bussen, indtil folkene hos Madwifi får lavet en version 2009 wlan driver, der bare nogenlunde kan yde det samme som 2008 udgaven.

Mandriva 2009.0 RC2

Næste release candidate 2 af Mandriva 2009.0 byder på en del fejlrettelser, men der findes fortsat problemer som skal løses - helst inden udgivelse. På min maskine en Acer 5315 er der efter et par genstart problemer med det trådløse Internet. Der oprettes fint forbindelse til routeren, der giver en IP adresse, men hastigheden på forbindelsen er uhyggelig langsom.

Generelt set virker RC2 okay med KDE 4.1, der ser markant bedre ud end KDE 3.5.9, men ting som DR net tv er fortsat et problem. Derfor er Mandriva 2008.1 stadigvæk at foretrække, hvis man ønsker en computer der virker til dagligdagens forskellige opgaver.

Mandriva 2009.0 RC1

Næste skud på Mandriva stammen er kommet i en release candidate 1 (RC1), hvilket vil sige, at det er en smagsprøve på, hvad den nye version kommer til at indeholde. Når man afprøver en RC1 er det vigtigt at have for øje, at sådan en version nemt og nærmest skal indeholde fejl, derfor skal man ikke satse på at bruge versionen som sin primære installation.

Installationen går helt smertefrit med wlan osv., hvilket også var det der gjorde 2008.1 versionen til min Linux distributions favorit. Den nye Mandriva kommer til at indeholde KDE 4.11, hvilket er en fryd for øjet, og den nye KDE gør at ens skrivebord er meget behageligt at kigge på.



Video og lyd


En af de første ting jeg ville undersøge var om DRs net tv virkede lige så godt som i 2008.1, men det gør det desværre ikke. Se evt. artikel om Mandriva 2008.1 for installations tips. Det er endnu ikke lykkedes mig at få DRs net tv til at virke i 2009 RC1. De par pakker der i 2008.1 gør underværker findes ikke i 2009 RC1, derfor er der blot at håbe på, at det bliver løst når den endelige version skal udkomme.

Afspilning af DVD virker ikke, men at dømme efter Mandrivas community forum er det et kendt problem i 2009 RC1, så der er håb forude.

Kaffeine afspilleren er ude og inde er Totem som primære afspiller, hvilket er lidt overraskende eftersom Totem er baseret på Gnome, og Kaffeine er specielt udviklet til KDE. Jeg håber dog, at Kaffeine kommer med i final, da jeg generelt set synes bedre om den end Totem.

Forskellige videoformater virker fint - også MPEG-4 virker med både lyd og video. I 2008.1 er det ikke pt. Lykkedes at få lyd på MPEG-4 filer.

Et godt tip er at man installerer en god håndfuld gstreamer-pakker med mindre man vælger at købe fluendo pakkerne fra Codeina web shoppen. Der findes to Gstreamer meta-pakker til video og audio formater, hvilket vil sige, at ved at vælge de to pakker vælges der automatisk en helt stribe af andre pakker.

Hvis desktop effekter er aktiveret holder Totem videoafspilleren op med at virke. Problemet er let at genskabe, Totem åbner og lukker igen uden at afspille vidoen. Der komme ikke en fejlmeddelse, når fejlen opstår.

Programmer


Nyt program med navnet KJots der er et program til at tage notater med. Programmet indeholder basal tekstformatering, automatisk indholdsfortegnelse over notater. Ens notater er inddelt i bøger, hvilket gør det mulighed at holde notaterne adskilt efter emne. Programmet er nok ment mod den målgruppe der bruger Gnome programmet Tomboy, men Kjots har lidt flere funktioner, der får Kjots til at minde om et mini-tekstbehandlingsprogram.

KDE4 har fået en ekstra filmanager. Dolphin er en simpel og lige frem filmanager (stifinder), så der er ikke tale om en konkurrent til Konqueror mastodonten, der både er filmanager, webbrowser, filfremviser og andet. I Dolphin løb jeg dog på en enkelt fejl, som dog nemt kan løse. KDE er per default sat op til at man skal dobbeltklikke på ikoner for at aktiverer dem, men i Dolphin kører den alligevel med enkelt klik. Hvis man åbner KDE kontrol center og vælger enkelt klik og derefter igen vælger dobbelt klik, så vil Dolphin efter en genstart makke ret mht. dobbelt klik.

Instant messaging programmet Kopete viser ikke folks profilbillede. Dette er dog en hæftigt rapporteret bug til supporten.

Taskbaren bliver gentegnet lidt spøjst lige maskinen vender tilbage fra pauseskærm, bliver dog opdateret rigtig når man kører musen hen over ikoner i taskbaren. Denne uhensigtsmæssighed virker også til at være en kendt ting.

Rar er af en eller anden grund fortsat ikke installeret som udgangspunkt. Derfor skal pakken "unrar" installeres, for at pakkeprogrammet Ark kan udpakke rar-filer.

Hvis et eller andet uheldigt opstår er det også en god idé at installerer den tekstbaserede editor Nano. Jeg brugte, Nano da mit wlan pludselig holdt op med at virke efter at der kom opdateringer til kernel. Ved at tilføje "ath5k" til /etc/modprobe.preload kom wlan ti lat virke igen efter en genstart. Ath5k er den nye wlan driver i stedet for MadWifi, som de tidligere versioner af Mandriva gjorde brug af.

Overgangen til Ath5k er dog ikke helt smertefri. Den nye driver virker fint på livecd'en og efter installation, men efter opdatering af systemet bl.a. med kernel begynder driveren at virke ufattelig langsom. Andre gange er hastigheden på netforbindelse helt fint, men så vender sneglefarten tilbage og problemet løses ikke nødvendigvis med en genstart af maskinen.

Gem af session


Ved genstart og nedlukning huskes samtlige programmer, der var kørende, sådan at disse programmer automatisk starter igen ved næste opstart. I 2008.1 virkede dette kun delvist f.eks. blev FireFox ikke husket i 2008.1.

Dansk brugerflade


For dansk brugerflade installer den danske sprogpakke til KDE4 og tilføj dansk i KDEs sprogmenu. Nu bliver det også muligt at vælge dansk i Mandriva Control center.

Andet


Alt ens hukommelse lader til at blive brugt i 2009. I 2008 benyttede system maks. 800 MB RAM pga. en særlig bagudkompatibel kernel, og der måtte man selv udskifte kernel såfremt man ville have det fulde udbytte af ens hukommelse.

Der er et generelt problem med genvejstaster f.eks. ALT+F1 virker ikke til at åbne K-menu. En positiv sideeffekt er dog at CTRL+TAB virker i FireFox til at skifte tab med. Default er CTRL+TAB genvejen i KDE til at skifte desktop med. Et alternativ til CTRL+TAB i FireFox er at bruge CTRL+PG UP/PG DN.

Konklusion


Når alt kommer til alt så må det siges, at 2009 RC1 tegner til at blive et meget spændende bekendtskab, når den udkommer i final version. Der er en række ting i 2009 RC1, som lige skal på plads, inden 2009-versionen kan bruges på en maskine, man forventer bare skal virke. De værste ting på listen er den nye netværksdriver (Ath5k) og afspilning af streaming video (DR net tv).

Næste Mandriva udgivelse sker den 23. september hvor Release Candidate 2 udkommer. Endelig den 9. oktober er det meningen at final bliver tilgængelig til download.

Læs også

Nyttige Linux kommandoer Nyttige Linux kommandoer

Huskeliste over terminal kommandoer som jeg regelmæssigt eller fra tid til anden har brug for.

Desura klient til Linux Desura klient til Linux

Den første spiltjeneste til Linux. Tjenesten blev lanceret til Linux i slutningen af 2011.

Xubuntu 13.10 Xubuntu 13.10

Gennemgang af min Xubuntu installation. Det medfølgende script virker med lidt individuelle justeringer fint til Xubuntu 12.04, 12.10, 13.04 og 13.10.

Temperaturmåling med Raspberry Pi Temperaturmåling med Raspberry Pi

Raspberry Pi'en er forholdsvis nem at udvide, så den bliver til mere end blot f.eks. et mediecenter. Eksempel på temperaturmåling og et program til logning udviklet i C# Mono .Net.

Steam klient til Linux Steam klient til Linux

Steam klienten til Linux blev frigivet i 2013, og udvalget af spil er stødt stigende, da firmet bag Valve, selv ønsker at bruge Linux som spil- og underholdningsplatform. Steam er både til gratis og købe spil.