Tag et billede med din Raspberry Pi

Tilslut et webcam til din Raspberry Pi for at bruge computeren til at tage billeder med.

En Raspberry Pi har som udgangspunkt to usb-porte, hvor man kan tilslutte forskelligt udstyr. Jeg har et ældre Creative webcam liggende, som jeg vil forsøge at bruge sammen med Pi'en.

FsWebcam

For at få adgang til webcam'et, skal der installeres et program, der kan tage et billede og gemme det på sd-kortet. Valget er faldet på programmet FsWebcam. For at installere programmet skrives:

sudo apt-get install fswebcam

Når webcam'et er sat i usb-porten og fswebcam installeret, kan der tages et billede ved at skrive følgende:

fswebcam -r 640x480 -i 0 -d /dev/video0 webcam.jpg

Kommandoen gemmer et JPEG billede med navnet "webcam.jpg" og fswebcam bruger "/dev/video0" for at komme i kontakt med webcam'et. Fswebcam har flere forskellige indstillinger til justering af lysstyrke, kontrast og billedopløsning.

Automatiske billeder

En måde at bruge webcam'et til noget fornuftigt kunne f.eks. være løbende at tage et billede og gemme det et sted, hvor billedet er tilgængeligt uden for dit eget netværk. Et simpelt overvågningssystem.

For at oprette et job skrives:

crontab -e

Som kommando til jobbet bruges:

*/15 * * * * fswebcam -r 640x480 -i 0 -d /dev/video0 /home/pi/development/Webcam/webcam.jpg && sudo cp /home/pi/development/Webcam/webcam.jpg /var/www

Linien gør at der hvert 15. minut tages et billedet med webcam'et og efterfølgende kopieres billedet over i "/var/www", der er standard-mappen for Apache webserveren. Brug af webserver og adgang til billedet fra Internettet kræver lidt ekstra opsætning af din router.

sudo apt-get install apache2

Der ud over skal du logge på din router og indstille port forwarding på port 80 til at pege på din Raspberry Pi. Se evt. vejledning hos din Internet udbyder.

Billedet ser underligt ud...

Når der tages et billede med webcam'et sker det desværre jævnligt, at billedet ser en anelse underligt ud.

Efter at havde foretaget en håndfuld søgninger på Google, tyder det på, at dette fænomen skyldes Raspberry Pi'ens begrænsede evne til at levere strøm nok til webcam'et via usb-porten. En mulig løsning kan være at koble en usb-hub med egen strømforsyning til Pi'en, og så tilslutte webcam'et til hub'en, men den løsning har jeg ikke efterprøvet.

Det er også muligt at købe et kamera, der er specielt udviklet til Raspberry Pi'en.

Læs også

Nyttige Linux kommandoer Nyttige Linux kommandoer

Huskeliste over terminal kommandoer som jeg regelmæssigt eller fra tid til anden har brug for.

Desura klient til Linux Desura klient til Linux

Den første spiltjeneste til Linux. Tjenesten blev lanceret til Linux i slutningen af 2011.

Temperaturmåling med Raspberry Pi Temperaturmåling med Raspberry Pi

Raspberry Pi'en er forholdsvis nem at udvide, så den bliver til mere end blot f.eks. et mediecenter. Eksempel på temperaturmåling og et program til logning udviklet i C# Mono .Net.

Brug Raspberry Pi som DLNA-server Brug Raspberry Pi som DLNA-server

Raspberry Pi kan bruges som DLNA-server til at afspille film, billeder og musik fra dit tv, telefon eller computer.

Steam klient til Linux Steam klient til Linux

Steam klienten til Linux blev frigivet i 2013, og udvalget af spil er stødt stigende, da firmet bag Valve, selv ønsker at bruge Linux som spil- og underholdningsplatform. Steam er både til gratis og købe spil.