Ubuntu 9.10 opsætning

Et kig på Ubuntu 9.10


Oprydning af hovedmenu

Fjern menupunkter til programmer som ikke ønske synlige under System -> Indstillinger -> Hovedmenu. Jeg vælger at usynliggøre følgende:
- Grafik -> Xsane. Ingen scanner.
- Internet -> Ubuntu One. Bruger DropBox i stedet for. http://getdropbox.com.
- Spil -> Mahjongg.
- Spil -> Robotter.
- Tilbehør -> Cd/dvd brænder. Bruger Brasero-programmet der findes under Lyd og video.

Genvejstaster

Opret genvejtaste til gnome-system-monitor under System -> Indstillinger -> Tasteturgenveje. Denne genvej kendes fra KDE og den synes jeg er ret nyttig at have ved hånden.

Sessionshåndtering

Under System -> Indstillinger -> Opstartsprogrammer - Indstillinger er der mulighed for at sætte flueben i, at sessionens programmer automatisk skal startes igen næste gang, du logger ind. Det virker okay i Gnome, men ikke så perfekt som det gør i Xfce skrivebordsmiljøet - men lidt har også ret.

Tema

Standardtemaet i Ubuntu med navnet Human er udseendmæssigt ganske godt, men det brune farve har jeg svært ved at forliges med, derfor har jeg ændret farven på "markerede objekter" til #747474 (mørkegrålig). Dette kan gøres ved at højre-klikke på Skrivebordet og vælge "Skift baggrund", vælg derefter fanebladet Tema og knappen Tilpas.

Nautilus

Under Rediger -> Baggrunde og emblemer ændres baggrundsfarven for ikonvisning til #ded2c8 (grålig).

Terminal

Ændres til samme baggrundsfarve som Nautilus.

Multimedia

Normalt plejer jeg at have en liste over gstreamer-pakker, som jeg bare installerer for at få forskellige lyd- og videoformater til at virke. Denne gang lader jeg Ubuntu selv ordne sagerne, da det indtil videre har virket fint med at Totem (filmafspiller) installerer manglende codecs pakker.

Kommer der en dag hvor lyden mangler eller et videoformat ikke kan afspilles, vil jeg tjekke de installerede pakker op imod den pakkeliste, jeg plejer at bruge. Se mit installationsscript til tidligere Ubuntu-versioner.

FireFox

For at slippe for belastende Flash reklamer installerer jeg FlashBlock udvidelsen til FireFox.

Dernæst går jeg ind under Rediger -> Præferencer - Indhold - Avanceret JavaScript og fjerner fluebenet i "Flytte eller ændre størrelse på eksisterende vinduer". På Indhold-fanebladet ændre jeg desuden standardfonten til en sans type størrelse 14.

For at få Flash installeret er det nemmeste at gå direkte til kilden selv http://get.adobe.com/flashplayer/.

Ekstra programmer

"OpenShot Video Editor". Programmet findes endnu ikke i Ubuntus software center, derfor skal det installeres vha. denne nemme vejledning: http://www.openshotvideo.com/2008/04/ppa-instructions.html.

"Mirage". Billedfremviser.

Læs også

Xubuntu 13.10 Xubuntu 13.10

Gennemgang af min Xubuntu installation. Det medfølgende script virker med lidt individuelle justeringer fint til Xubuntu 12.04, 12.10, 13.04 og 13.10.

Desura klient til Linux Desura klient til Linux

Den første spiltjeneste til Linux. Tjenesten blev lanceret til Linux i slutningen af 2011.

Steam klient til Linux Steam klient til Linux

Steam klienten til Linux blev frigivet i 2013, og udvalget af spil er stødt stigende, da firmet bag Valve, selv ønsker at bruge Linux som spil- og underholdningsplatform. Steam er både til gratis og købe spil.

Temperaturmåling med Raspberry Pi Temperaturmåling med Raspberry Pi

Raspberry Pi'en er forholdsvis nem at udvide, så den bliver til mere end blot f.eks. et mediecenter. Eksempel på temperaturmåling og et program til logning udviklet i C# Mono .Net.

Nyttige Linux kommandoer Nyttige Linux kommandoer

Huskeliste over terminal kommandoer som jeg regelmæssigt eller fra tid til anden har brug for.