Xubuntu 11.10

Den seneste udgivelse af Ubuntu udkom i oktober, og dermed kom der også en ny udgave af Xubuntu. Efter at have svinget mellem Kubuntu og Xubuntu, har jeg i flere måneder nu konsekvent kørt med Xubuntu. Der ud over har jeg haft flere gode oplevelser med at installere Xubuntu hos folk, der var "løbet tør" for Windows-licenser.

Den seneste udgivelse af Ubuntu udkom i oktober, og dermed kom der også en ny udgave af Xubuntu. Efter at have svinget mellem Kubuntu og Xubuntu, har jeg i flere måneder nu konsekvent kørt med Xubuntu. Der ud over har jeg haft flere gode oplevelser med at installere Xubuntu hos folk, der var "løbet tør" for Windows-licenser.

Ubuntu - Xubuntu - Kubuntu

Først lige en kort forklaring på Ubuntu-navnene. Ubuntu udkommer som udgangspunkt med skrivebordsmiljøet Unity, der er Canonicals (firmaet bag) egen opfindelse. Kubuntu er Ubuntu uden Unity men med KDE. Xubuntu er Ubuntu uden Unity men med XFCE. Uanset hvilken udgave man kører, kan man installere skrivebordsmiljøerne efter behag, f.eks. hvis man gerne vil have Gnome, der tidligere var standard i Ubuntu.

Personligt kan jeg ikke udstå hverken Unity eller Gnome pga. deres filosofi om, hvordan et skrivebordsmiljø skal opfører sig, men det vil være en artikel i sig selv, at skulle komme i detaljer omkring det :) Dertil skal det også lige nævnes at både Unity og Gnome løbende udvikler sig og der udkommer addons/extensions, der tilføjer og ændre miljøernes oprindelige virkemåde.

XFCE

Tilbage til Xubuntu der er med XFCE-miljøet, som udmærker sig ved at være mindre ressourcekrævende end alle de andre nævnte skrivebordsmiljøer. Jeg kan f.eks. have Xubuntu kørende og alligevel bruger systemet ikke mere end 180 MB RAM, det er jo latterlig lidt i forhold til andre systemer både på Linux og ikke-Linux platforme.

Efter min mening skal et skrivebordsmiljø holde sig i baggrunden og blot gøre, hvad det får besked på at gøre. Det skal på ingen måde forsøge at ændre den måde, som jeg vil gøre tingene på. Basta.

Installation af Xubuntu er som altid med Ubuntu-varianterne lige ud af landevejen. Det tager en 15-25 minutter alt efter computerens hastighed. Efter installationen er alt klar til brug browser, mail, tekstbehandling, video og lidt spil.

Frihed til at pille

Friheden på Linux-platformen er grænseløs, derfor kan man efter temperament begynde at justere på systemet. Xubuntu har et ganske fint tema (Greybird) som udgangspunkt, så det piller jeg ikke ved. Tilgengæld har jeg valgt at ændre på Plymouth boot loaderen, som er et blåt billede der vises under opstart og nedluking af systemet. Jeg skifter så skærmen blot er helt sort og med en grålig progressbar. Dette gøres ved at kopiere nogle nye billederfiler til mappen /lib/plymouth/themes/xubuntu-logo.



Loginskærmbilledet vælger jeg også at lave med sort baggrund frem for blå. Det gøres ved at åbne /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf:

sudo nano /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf

Indtast den ønskede baggrundsfarve sort=#000000.

Xubuntu er fra start sat op så der i toppen af skærmen er et panel med programmenu, kørende programmer, ikonbakke, klokken, skriveborde og luk-menu (panel 1). Neder i skærmen findes en programstarter menu (panel 2) i bedste æblestil. Dog er den normal baggrund blå og ikke med Tux.

Det skal ændres. Ned i bunden af skærmen med panel 1 og væk med panel 2.

Slutteligt ændre jeg ikon temaet ved at tilføje Faenza temaet. Baggrundsbilledet er et hjemmelavet billede af køkkengulvet.

Sessionshåndtering

Automatisk gem af åbne programmer når computer lukkes, synes jeg er en rar ting. Det betyder f.eks. at FireFox eller musikafspiller starter op af sig selv, hvis de var åbne, da computeren blev lukket. For at aktiverer det åbnes "Indstilllingsredigering".

Programmer

Skønt at jeg fremhæver Xubuntu og XFCE for sin letvægthed, så er visse af programmerne i standardpakken en anelse for simple, derfor har jeg lavet et script, der fjerner og tilføjer en helt række programmer, så systemet passer til min smag.

Blandt ændringer er bl.a udskiftning af kontorpakken til LibreOffice, ændre teksteditor, musikafspiller og videoafspiller. Der ud over automatisk hentning af PlayOnLinux, DropBox og Faenza ikontemaet.

Scriptet som jeg plejer at bruge til finjustering af en frisk installation er:

# New repos wget -q "http://deb.playonlinux.com/public.gpg" -O- | sudo apt-key add - sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_natty.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter sudo add-apt-repository ppa:tiheum/equinox # Update sudo apt-get update # Remove apps sudo apt-get -y remove parole sudo apt-get -y remove gmusicbrowser sudo apt-get -y remove firefox-globalmenu sudo apt-get -y remove thunderbird-globalmenu sudo apt-get -y remove ristretto sudo apt-get -y remove gthumb sudo apt-get -y remove gnumeric sudo apt-get -y remove gnumeric-doc sudo apt-get -y remove gnumeric-common sudo apt-get -y remove abiword sudo apt-get -y remove leafpad ## Install apps sudo apt-get -y install vlc sudo apt-get -y install audacious sudo apt-get -y install mirage sudo apt-get -y install openshot sudo apt-get -y install geany sudo apt-get -y install gvfs-backends sudo apt-get -y install gnome-games sudo apt-get --y install unrar sudo apt-get -y install libreoffice sudo apt-get -y install libreoffice-l10n-da sudo apt-get -y install libreoffice-help-da sudo apt-get -y install libreoffice-gtk sudo apt-get -y install monodevelop mono-xsp2 sudo apt-get install playonlinux # Install dvd playback sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh # Icon theme sudo apt-get install faenza-icon-theme # Download Dropbox cd ~ && wget -O - http://www.dropbox.com/download?plat=lnx.x86 | tar xzf - #~/.dropbox-dist/dropboxd

Emneord

Læs også

Temperaturmåling med Raspberry Pi Temperaturmåling med Raspberry Pi

Raspberry Pi'en er forholdsvis nem at udvide, så den bliver til mere end blot f.eks. et mediecenter. Eksempel på temperaturmåling og et program til logning udviklet i C# Mono .Net.

Steam klient til Linux Steam klient til Linux

Steam klienten til Linux blev frigivet i 2013, og udvalget af spil er stødt stigende, da firmet bag Valve, selv ønsker at bruge Linux som spil- og underholdningsplatform. Steam er både til gratis og købe spil.

Xubuntu 13.10 Xubuntu 13.10

Gennemgang af min Xubuntu installation. Det medfølgende script virker med lidt individuelle justeringer fint til Xubuntu 12.04, 12.10, 13.04 og 13.10.

Desura klient til Linux Desura klient til Linux

Den første spiltjeneste til Linux. Tjenesten blev lanceret til Linux i slutningen af 2011.

Xubuntu 13.10 Xubuntu 13.10

Gennemgang af min Xubuntu installation. Det medfølgende script virker med lidt individuelle justeringer fint til Xubuntu 12.04, 12.10, 13.04 og 13.10.