Google Chrome - et stykke mat krom

Anmeldelse af den første udgave af Google Chrome

Så dukkede den længe rygtede og ventede browser fraGoogle op. Chrome har de valgt at kalde den, og ud fra Googles synsvinkel skulle den være en genopdagelse og fornyelse af hvordan vi opfatter en browser.

Google Chrome er et open source program, hvilket vil sige, at programmeringskoden er frit tilgængelig, hvilket også betyder, at vi her taler om et gratis program ligesom f.eks. Mozilla FireFox. Den bagvedliggende motor til visning af hjemmesider er baseret på Safari, som også kendes fra Apple Mac.

Lidt teknik

Rent teknologisk adskiller Google Chrome sig en del fra de eksisterende browsere ved at Javascript kompileres, hvilket får afviklingen af Javascript til at minde om den måde "rigtige" programmer som vi kender fra Windows, Mac og Linux kører på. En af argumenterne for kompilering af Javascript er, at Google ser flere hjemmesider som mere end bare en hjemmeside, men sammenligner hjemmesiderne med applikationer - altså rigtige programmer der kræver høj hastighed for ikke at gøre brugeren utålmodig.

En anden ny ting for browser verden er at hvert faneblad kører i sin egen proces. Dette skulle øge sikkerheden samt gøre at hvis et faneblad af en eller anden årsager "crasher", så trækker det ikke hele browseren ned, men kun det pågældende faneblad.

Ideen med at opfatte sider på nettet som rigtige applikationer ligger tilfældigvis ikke langt fra Googles andre strategier for "erobring af nettet". Webmail (Gmail) minder mere og mere om advancerede postog kalender programmer. Tekstbehandling, regneark og billedbehandlingsprogrammer flyttes ud på nettet. - Google Docs.

Google - do no evil

Tilbage til Google Chrome. Allerede i browserens første døgn kom der en del skriveri på nettet omkring browserens licensbetingelser f.eks. At Google blev ejer af billeder og tekster uploaded eller forfatter i browseren - ligesom det kendes fra Facebook. Dette blev dog ændret i døgn 2. En anden ting er at alle ens søgninger inkl. IP adresse (dit fodaftryk på nettet) sendes til Google.

Ser man bort fra disse ikke synlige ting ved Google Chrome, så er der tilgengæld en overraskelse ved første opstart af browser. Brugenfladen er "simple and clean", som de siger over there. Browseren bring helt klart fokus på det vigtigste, nemlig hjemmesiden og ikke forskellige forstyrrene element i brugerfladen.

God hastighed

På hastighedssiden er Chrome en fornøjelse. Når sider skal hentes ned går det stærkt, hvilket nok tildels skyldes, at den starter med at vise hjemmesiden, mens billeder hentes ned bagefter, dette giver opfattelsen af at tingene går hurtigt. Hvis man har prøvet andre browsere end Internet Explorer vil man også kunne se, at Google Chrome har lånt visse elementer fra de bedste, hvilket for undertegnede betyder Mozilla FireFox og Opera.

Simpelt

Begynder man at udforske menuerne i Google Chrome opdager man også straks, at de ligesom flere af Googles produkter ikke indeholder ret meget - keep it simple stupid. Spørgsmålet er så, om Google Chrome kan kæmpe sig ind på markedet, og det bliver nok vanskeligt. Det simple design burde kunne virke tillokkende på den "almindelige" bruger, men hvad skal få en almindelig bruger til at skifte, hvis den browser de har i forvejen virker? Er den almindelig bruger overhovedet interesseret eller bevist om nye ting på markedet? Der kan også være en vis form for frygt for den store stygge Google, hvis motto ellers er "do not evil", men firmaet minder mere og mere om et begyndende monopol.

Apropos monopol så er det også værd at huske på, at Microsoft Windows og Internet Explorer er som en ring smedet i Helvedets ild, og for mange almindelig brugere er de to ting uadskillige. Derfor er det ikke usandsynligt, at Google Chrome blot bliver et lille legebarn blandt teknologi interesserede og folk, der har lyst til at prøve noget nyt for sjov.

Markedets mest fleksible browser er fortsat Mozilla FireFox, der med et hav af tilføjelser/addons kan tilpasse efter egne behov. Senest viser det sig, også at den kommende FireFox 3.1 har en endnu hurtigere Javascript motor end Google Chrome. Hvis FireFox vælger at indfører ideen med at faneblade har deres eget liv i en tråd eller process, så vil endnu et af Chrome plussere forsvinde.

Ingen Java-understøttelse?

En anden ting der skal nævnes er at Java ikke er direkte understøttet i browseren med mindre man går ind på Suns hjemmeside og henter en release candidate af deres seneste Java Runtime Environment. Sådan en ting er nok heller ikke lige noget den "almindelige" bruger bare lige finder på at gøre, hvilket er endnu en grund til at Google Chrome får det svært - hvem vil f.eks. undvære sin netbank?

Google Chrome er fortsat i en beta version, så meget kan ske endnu før den bliver officielt udgivet, men lige nu og her er der ikke nogen overbevisende argumenter for at gøre browseren til ens standardbrowser.

Læs også

Google Keep er en keeper Google Keep er en keeper

Google Keep er en app og et website til notater og huskelister. Hvis du har prøvet programmer som Evernote eller Tomboy kender du til konceptet.

Kopier alle billeder fra Android telefon til Windows computer Kopier alle billeder fra Android telefon til Windows computer

Kopier alle billeder fra Android telefon til Windows computer.

Windows Live eller iGoogle?

Windows Live eller iGoogle? Hvilken af de to online services skal du vælge.