Emma og Julemanden anmeldelse

Emma og Julemanden - Jagten på Elverdronningens hjerte. Nicolas og Julie er kommet til Viborg, hvor deres nyfødte barn kidnappes af et par elvere. Heldigvis kan pigen Emma hjælpe dem.

11. november 2015 (opdateret )

Lars Hjorthøj og Camilla Bendix er endnu en gang vendt tilbage i rollerne som nissen Nicolas og hans kone Julie. Tidligere har de udforsket Børglum Kloster tæt ved Løkken, Aalborg og omegn, samt Hirtshals fyrtårn. De forrige gange har der været tale om en traditionel julekalender med 24 afsnit, men i år er det i stedet blevet til en spillefilm for hele familien.

Filmen er ikke en decideret julefilm, så kig ikke efter store mængder af snefnug, julehjerter, gran eller julestemning. Sæt hellere næsen op efter en klassisk "det gode mod det onde"-eventyrhistorie, for der er flere elvere end nisser i filmen.

Historien

Julie er gravid og snart klar til at føde. På vej fra Grønland til rigshospitalet i København bliver parret nød til at lande i Viborg, da fødslen ganske enkelt går for stærkt. Kort tid efter fødslen forbyttes nissebarnet med et uønsket elverbarn. Heldigvis for Nicolas og Julie nødlandede de ved pigen Emmas hus.

Det viser sig, at Emma er meget interesseret i elvere, og hun kender til deres historie og verden, så hun kan hjælpe Nicolas og Julie. I elverriget hersker elverdronningen, der spilles af Mille Dinesen (Rita, Nynne), og hun er en pænt bitter kvinde - af den helt citron sure slags.

Årsagen til elverdronningens opførsel skal findes i hendes fortid. Hendes hjerte er blevet taget ud af hendes krop og frosset ned. Det bliver derfor en opgave for Emma, Nicolas og Julie at skaffe elverdronningens hjerte tilbage og finde deres eget barn.

Undervejs får de selskab af filmens komiske indslag, elverdrengen Rod...ja, Rod blev der sagt...Han er ret sjov. Samtidig er der de to smådumme elvere Towli og Pind, som er Rune Tolsgaard og Esben Pretzmann i forklædning. De to elvere forsøger konstant at stikke en kæp i hjulet, rent faktisk er de grunden til hele balladen.

Med hilsner fra Visit Viborg...

Nicolas har flyttet lokationen længere mod syd og er havnet i Viborg, hvor der er opstået problemer. Sammned med sin kone skal Nicolas deltage i jagten på Elverdronningens hjerte. For personer, der er kendt i Viborg, er filmen et hyggeligt gensyn med steder, som de sikkert ofte er kommet forbi.

Handlingen får også personerne forbi Hald slotruin, Niels Bugges Kro og Mønsted kalkgruber. Dog var forventningerne til en film, der foregik i Viborg, nok større end det indfriede. Det er reelt set ikke mange minutter, der specifikt foregår i Viborgs ellers så hyggelige bymiljø.

"Emma og julemanden" fortsætter desuden også en tradition, som er blevet mere udbredt, at (børne)film er gennemsponseret af økonomiske interesserer. Det kendes også fra Far til Fire filmene, men nok mere tydeligt i denne filmserie, hvor filmens handling bevidst bliver omdrejningspunktet for en turistreklame et eller andet sted i Danmark.

Sommetider kan det til tider virke lidt søgt, når personer i historien lige skal huske at nævne hærvejen eller kongen Erik, der ligger begravet i Viborg. Det er selvfølgelig smag og behag, hvor meget product/tourist placement der skal være i film, da det også er en indtægtskilde for produktionsselskabet.

God underholdning

Spillefilmen er sammenlignet med en julekalender velegnet til at øge spændingen, da julekalenderne ofte har mange gentagelser, der kan få hele forestillingen til at blive langtrukket.

"Emma og julemanden" er på intet tidspunkt direkte kedelig med en vekslen mellem sjov, spænding og en anelse uhygge (for de mindste). Dog er dette, som tidligere nævnt, ikke en julefilm i traditionel forstand, derfor kan filmen skuffe. Historien kunne sagtens have været uden en julemand.

Dommen efter filmen fra min 9-årige anmelder-kollega var dog klar: "Den var mega god!". Så "Emma & Julemanden - Jagten på Elverdronningens hjerte" skal sikkert nok blive et hit i biograferne. Det kunne dog også være dejligt at se Nicolas og Julie tilbage i en film eller serie, hvor den får maksimal gas på julehyggen.

Trailer

Filmen er instrueret af Søren Frellesen, der tidligere har været med i produktionen af bl.a. "Ludvig og julemanden", "Tempelriddernes skat", "Anja og Viktor" og "Mine søsters børn".

Spilletid: 1 time 28 minutter.

Godt nyt. Serien fortsætter

Serien/Filmene med Lars Hjorthøj som julemanden fortsætter i 2017 med en ny film, hvor det også skulle være med Emma og foregå i/omkring Viborg. Opdateres når flere detaljer kendes.

Læs også

Willemoes jule ale smager af noget Willemoes jule ale smager af noget

Willemoes Jule Ale er brygget af pilsnermalt, münchnermalt, farin, glukose og humle. Dejlig sød juleøl med en stærk frugtagtigt duft.

Viborg Animation Festival Kawaii Epikku udstilling Viborg Animation Festival Kawaii Epikku udstilling

Årets Viborg Animation Festival har Japan som tema. Dette betyder flere aktiviteter i Viborg relateret til anime, manga og japansk kunst.

Mine søsters børn i Afrika Mine søsters børn i Afrika

Den tredje film i denne omgang af Mine Søsters Børn serien er fokuseret omkring Ree dyrepark og dette firmas ranch i Afrika. En både sjov og underholdende familiefilm med flotte billeder fra Afrika.

Se billeder og video fra lys- og animationsshowet Himlen over Viborg Se billeder og video fra lys- og animationsshowet Himlen over Viborg

Oplev billeder og video fra det imponerende lys- og animationsshow Himlen over Viborg, hvor Viborg Domkirke bruges som baggrund.

Minions filmanmeldelse Minions filmanmeldelse

Filmanmeldelse af Minions filmen. De gule små underholdende Minions fra Grusomme Mig filmene er tilbage i deres helt egen sjove film.