OpenSuse 11.3 installation på Lenovo S10e IdeaPad

OpenSuse 11.3 installation på Lenovo S10e IdeaPad

Trådløs netværk

Netværk er ikke understøttet som udgangspunkt, da der skal bruges en lukket driver, der ikke følger OpenSuse. Derfor kræves et almindeligt netkabel og netadgang for at få det trådløse netværk til at virke.

Installation af driveren sker ved at starte Yast og bruge "pakkesøgning (webpin) til at hente pakken "broadcom-wl" + "broadcom-wl-". Som udgangspunkt bruger OpenSuse "default" som . Under installationen tilføjes softwarekilden (repository) Packman (http://packman.links2linux.org/).

Efter installation skal computeren slukkes og tændes igen. Flere forskellige guider på nettet taler om en genstart ("restart computer"), men jeg har flere gange erfaret, at en genstart ikke er nok - så sluk computeren helt.

Når maskinen er blevet tændt igen burde det trådløse netværk automatisk gøre opmærksom på sig selv.

Skrivadgang til ntfs partitioner (Windows drev)

I OpenSuse har en almindelig bruger kun læseadgang til ntfs partioner, men ved at installer ntfs-config programmet, er det nemt at ændret dette, så brugere også kan skrive (og slette) på Windows drev. Brug Yast til installation eller skriv følgende i konsole: zypper install ntfs-config

Det ntfs-config rent faktisk gør er, at programmet ændre indholdet af filen /etc/fstab.

Forbind til Windows share

http://smb4k.berlios.de/
su - --command=smb4k

Start grafiske programmer fra konsole

Normalt kan programmer afvikles ved at bruge "su" for at opnå root rettigheder under afvikling af programopstart. I KDE4 skal man i stedet for skrive "su -" (bindestregen er meget vigtig), hvilket giver adgang til hele root brugeren miljø, man bliver dermed den rigtig root bruger.

Multimedie (lyd- og videoformater)

For at få understøttelse for diverse lyd- og videoformater skal der tilføjes et par softwarekilder og installeres nogle pakker. Guiden til installation findes på http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/11.3. Fra konsole kan det gøres med:
zypper addrepo -f http://packman.inode.at/suse/11.3 packman
zypper addrepo -f http://www.opensuse-guide.org/repo/11.3 libdvdcss
zypper install ffmpeg flash-player libdvdcss libxine1-codecs w32codec-all k3b-codecs lame

Look'n'feel

KDE byder på et hav af indstillingsmuligheder, men til at starte med har jeg taget fat om de grundlæggende som ting tema og baggrund.

Baggrundsbilledet er hentet via "Hent nye baggrundsbilleder...", som henter billeder fra http://kde-look.org. Billedet hedder "OpenSuse_Black" og kan også hentes på http://kde-look.org/content/show.php/OpenSUSE+Black+%26+sleek?content=88072.

Farve-temaet hedder "Ordinary green 2" og kan hentes på http://kde-look.org/content/show.php/Ordinary+Green?content=107944. Hivs jeg lige får lyst til at prøve et andet farvetema, hælder jeg over imod "Kamelayon"-temaet, der findes på http://opendesktop.org/content/show.php?content=122773. Det er også et grønligt tema der matcher OpenSuse rigtig godt.

Arbejdsområde-tema hedder "Glassfied" og kan hentes via "Hent nye temaer..."-funktionen.

Vinduesskyggen er ændret så den matcher farveteamet. Farvekoderne til skyggen findes på samme side som "Ordinary green 2"-siden.

Det ville være optimalt med et grønt ikon-tema, men lige pt. har jeg ikke kunne finde et, som jeg vil bruge, så jeg bruger fortsat standard ikon-temaet med blå ikoner.

Ekstra programmer

Kate
KDESVN
MonoDevelop

OpenSuse fællesskabet

Løber man ind i problemer i forbindelse med ens arbejde med OpenSuse er fælleskskabet et god sted at finde oplysninger. Besøg fællesskabet på http://opensuse-community.org/

Emneord

Læs også

Tag et billede med din Raspberry Pi Tag et billede med din Raspberry Pi

Tilslut et webcam til din Raspberry Pi for at bruge computeren til at tage billeder med.

Nyttige Linux kommandoer Nyttige Linux kommandoer

Huskeliste over terminal kommandoer som jeg regelmæssigt eller fra tid til anden har brug for.

Desura klient til Linux Desura klient til Linux

Den første spiltjeneste til Linux. Tjenesten blev lanceret til Linux i slutningen af 2011.

Steam klient til Linux Steam klient til Linux

Steam klienten til Linux blev frigivet i 2013, og udvalget af spil er stødt stigende, da firmet bag Valve, selv ønsker at bruge Linux som spil- og underholdningsplatform. Steam er både til gratis og købe spil.

Raspberry Pi opsætning Raspberry Pi opsætning

Generel opsætning af en Raspberry Pi, der er en lille computer, der bl.a. kan bruges som mediecenter, server eller til styring af andre enheder.