Æble cider bryg nr 2

Efter det første æble cider bryg, der kun var en lille portion på 5 liter, er det blevet tid til at forsøge sig med lidt større mængder. Denne gang brygges der af 24 liter ufiltreret æble saft og champagnegær.

22. oktober 2012 (opdateret )
Æble cider bryg

Efter det første æble cider bryg, der kun var en lille portion på 5 liter, er det blevet tid til at forsøge sig med lidt større mængder. Denne gang brygges der af 24 liter ufiltreret æble saft.

Jeg fulgte samme procedure, som ved forrige cider eksperiment, dog med lidt små justeringer.

  • Mere sukker fra start
  • Lidt mere sukker efter første omhældning
  • Champagnegær i stedet for ukendt vingær
Det ekstra sukker for at give lidt mere sødme i slutresultatet og champagnegær for at give en bedre smag.

Brygning

Opskriften til cideren:
24 liter æblesaft
1,5 kg sukker (62,5 gram pr. liter)
300 gram sukker til 2. runde
70 gram sukker til tapning
champagnegær

Brygstart: 13. august 2012
Omhældning: 24. august 2012
Tapning: 23. september 2012

Æblesaften opvarmes til over 70 grader i nogle minutter. Derefter stilles den til afkøling. Når temperaturen ligger omkring 20 grader tilsættes gæren.

Efter 1½ ugers gærring omhældes brygget for at fjerne en masse bundfald. Nu tilsættes yderligere 300 gram sukker, hvilket også får gæren til at vågne igen.

Gærring varede længere end ved første cider bryg, men det må tilskrives det ekstra sukker. Efter 3 uger lavede jeg en ny omhældning og cideren er klar til at komme på flaske.

Inden selve tapningen tilsættes 70 gram sukker, så der kan dannes kulsyre i flasken. Det blev i alt til 68 flasker med 33 cl.

Til måling af alkoholprocenten glemte jeg desværre at notere vægtfylden inden gærring, men den må have ligget på omkring 1075 - 1080 (taget ud fra forrige bryg og givet den ekstra mængde sukker). Vægtfylden sluttede på 1000.

Dette betyder at alkoholprocenten ligger oppe på mellem 9,2 - 9,8%, så helt harmløs er den ikke ;)

Prøvesmagning

13. oktober 2012
Belært af erfaringer fra forrige cider bryg, så kan cideren i starten være det sureste sprøjt og så alligevel efter en 3+ måneder i flasken ændre karakter og bliver rigtig god med en svag sødme. Derfor var forventningerne til smagen ikke sat alt for højt så tidligt i processen, men cider nr 2 overraskede ved ikke at være helt så sur, så det tegner godt for det endelige resultat.

4. december 2012
Det går frem ad. Okay kulsyre og surheden er aftagende. Cideren begynder også at blive mere klar. Smagen minder i øjeblikket om visse engelske ciders, der kan købes i handlen. Den skal nok lige have 1 til 2 måneder endnu.

Læs også

Chili shot - naturens red bull Chili shot - naturens red bull

Trænger du lige til en lille opkvikker så prøv at lave et chili shot. Det er nemt og smager bedre end dem du kan købe i supermarkedet.

Hindbærtærte på den enkle måde Hindbærtærte på den enkle måde

Det er blevet sæson for at plukke hindbær. Benyt chancen og lav denne enkle hindbærtærte. Du kan naturligvis også bruge andre bær og frugter.

Bohemian tjekkisk pilsner - ølbryg nr 13 Bohemian tjekkisk pilsner - ølbryg nr 13

En gylden drikkevenlig tjekkisk bohemian pilsner brygget med undergær og smagt til med Saaz humle. Se opskriften og læs om fremgangsmåden.

Æble cider bryg nr 1 Æble cider bryg nr 1

Et forsøg på at brygge en æble cider ud af ufiltreret æblejuice og vingær.

Æblesmør med et strejf af jul Æblesmør med et strejf af jul

Lækkert alternativ til almindelig marmelade og smør. Æblesmør med kanel, nelliker, allehånde og kardemomme.